Foto: Henrik Montgomery / TT

Tusentals bor hos föräldrarna fast de inte vill

Publicerad

8.600 unga i Malmö och Lund bor ofrivilligt hemma hos sina föräldrar. Totalt saknar 21.000 personer i området ett eget hem, visar en undersökning som Hyresgästföreningen ligger bakom.

– Rapporten visar att situationen har försämrats sedan förra undersökningen. Många unga vuxna har också svårt att klara sin ekonomi även om de fått en egen bostad, säger Stefan Runfeldt, bostadspolitisk utredare på Hyresgästföreningens riksförbund, i ett pressmeddelande.

Över 35 procent av de unga som har flyttat hemifrån bor hos exempelvis anhöriga eller kompisar, i studentbostad, i andra hand eller i hyrda rum.

Hyresrätt populärt

Enligt Hyresgästföreningen är hyresrätt såväl vanligast som populärast bland unga i Malmö och Lund.

– Det vi ser är att bostadssituationen för unga vuxna rimmar illa med den svenska generella bostadspolitiken och det kommunala bostadsförsörjningsansvaret. Forskningen pekar på en allt mer ojämlik bostadssituation, säger Martin Grander, forskare inom urban integration på Malmö högskola, i ett pressmeddelande.

Påverkar social skedrekrytering

Det här kopplar man särskilt till att både Malmö och Lund är studentstäder.

– Möjligheten till ett tryggt boende i universitetsstäderna har i ökande utsträckning att göra med föräldrarnas ekonomiska resurser och sociala nätverk. Bostadssituationen riskerar därmed också att reproducera ekonomisk ojämlikhet eftersom universitetsutbildning i högre utsträckning blir en ekonomisk fråga, säger Martin Grander, forskare inom urban integration på Malmö högskola.

”Viktigt faktaunderlag”

Undersökningen är gjort av undersökningsföretaget SKOP som gjort intervjuer på uppdrag av Hyresgästföreningen.

– Det här blir ett viktigt faktaunderlag för politikerna att agera utifrån och se till att fler får en bra start på sitt vuxenliv. För att göra det behöver vi satsa på fler bostäder som unga vuxna har råd att efterfråga, säger Stefan Runfeldt, bostadspolitisk utredare på Hyresgästföreningens riksförbund, i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.