Polisen spärrade av Drottninggatan alldeles utanför polishuset och ändrade riktning för demonstrationen. Foto: TT/Andreas Hillergren

Polisen stoppade demonstranterna vid polishuset

Uppdaterad
Publicerad

Kvällens manifestation på Ribersborg i Malmö för att stötta Black lives matter-rörelsen rörde sig vid 19.30-tiden mot centrala Malmö. Vid 21-tiden fanns hundratals demonstranter i närheten av Rättscentrum. Där stoppades de av polis.

– Inget virus kan stoppa mig från att stå här i dag, säger demonstranten Janet Chikane till SVT Nyheters reporter på plats.

Manifestationen påbörjades vid Ribersborgs strand klockan 18. Polisen uppskattade efter bara fem minuter att minst 300 personer samlats. Tillståndet för demonstrationen gäller maximalt 50 personer.

– Demonstrationen kommer därför att upplösas, meddelade presstalesperson Ewa-Gun Westford i SVT Nyheters livesändning.

Ända fram till 19.30-tiden var demonstranterna kvar på platsen och ytterligare ett stort antal anslöt sig. Därefter upplöstes demonstrationen av sig själv och kärnan började gå mot Kronprinsen. Därefter tågade hundratals i riktning mot Möllevångstorget. Även på Stortorget har ett stort antal befunnit sig. Vid 19.52 upplöste polisen även den sammankomsten.

Vid 21-tiden rörde sig demonstranterna vidare från Möllan i riktning mot Värnhem.

Polisen stoppade demonstranterna vid nya polishuset i hörnet av Exercisgatan och Drottninggatan, enligt polisens presstalesperson Eva-Gun Westford. Polisen kan inte svara på om demonstranterna hade polishuset som mål.

– Man har gått runt i stan och tågat, och de har stannat, och sedan har det blivit fortsatt marsch. Nu är de vid nya polishuset, där har vi slagit stopp. Nu är det stiltje i en stor vägkorsning, säger Westford.

Inga ingripanden har gjorts under kvällen, enligt polisen som uppskattar att drygt 1 000 personer kom till Ribersborgsstranden.

– Polisen har ända sedan beslutet om upplösning fattades gått runt och pratat med människor på plats och den vägen försökt dela upp folkmassan, säger SVT:s reporter Ebba Torstensson.

Bakgrunden till protesten är den 46-årige afroamerikanen George Floyds död i USA i samband med ett polisingripande. Reaktionerna och avskyn är stor, och händelsen blev startskottet på demonstrationerna som nu sker runt omkring i världen.

– Jag har varit väldigt ledsen de senaste dagarna och inte vetat vad jag ska göra, säger Malmöbon Melissa Atshika.

– De har ju munskydd som delas ut och jag har med handsprit och kommer hålla distans. Vi gör så gott vi kan – men för mig står det här så nära hjärtat att jag måste komma hit, säger hon.

Amerikan tog initiativ

Den som tagit initiativ till manifestationen är en amerikan som bor i Malmö. Hon skriver på Facebook att planen är en fredlig demonstration där människor får tala och dela med sig av sina erfarenheter. Demonstrationen fick tillstånd under torsdagseftermiddagen. Över 3 000 personer hade under sen eftermiddag anmält sitt intresse för demonstrationen men tillståndet gällde alltså bara 50 personer.

Polisen uppskattade efter bara fem minuter att minst 300 personer samlats. Foto: TT/Johan Nilsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.