Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under tisdagen uppmärksammades shiamuslimers största högtidsdag. Se hur tusentals personer tågar genom Malmö i videon. Foto: Firas Razak/SVT

Tusentals shiamuslimer tågade genom Malmö för kärlek

Publicerad

Under tisdagen samlades tusentals shiamuslimer för att gå i ett tyst tåg genom Malmö. Sorgemarschen görs som en påminnelse om martyren Imam Hosseins död.

– Jag här här för att gå med folket. Bara se till att visa kärlek, säger Ibrahim Riaz.

På Norra Grängesbergsgatan i Malmö samlades massvis med personer, klädda i sorgens färg, för att uppmärksamma den årliga sorgedagen för shiamuslimer.

Ashura, som högtiden heter, är en av de viktigaste högtidsdagar för shiamuslimer. Tåget avslutades vid Konsthallstorget för tal och sång på svenska. Buskapet med den tysta marschen var däremot inte bara för sorg, utan för att visa respekt och kärlek.

– Det budskap vi vill ge idag är att muslimer här i Malmö står upp mot orättvisa, mot förtryck och mot omänskliga värderingar, säger Saqlain Rajpar, pressansvarig för tåget.

Se mer från tåget och deltagarna i videon ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.