Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Många av de målvakter som används för att tvätta pengar från bland annat telefonbedrägerier är mellan 15 och 25 år. Foto: SVT

Tusentals ungdomar används för att tvätta pengar åt kriminella

Publicerad

Barn och unga utnyttjas allt oftare som penningmålvakter åt kriminella nätverk. I polisens region syd har man sett en stor ökning under de två senaste åren och just nu är 5 000 personer misstänkta för penningtvätt i ärenden hos bedrägerisektionen.

Pengarna kommer från kriminell verksamhet, ofta telefonbedrägerier där man lurat till sig tillgången till en persons bankkonto och sedan för över pengar från det. Det kan handla om flera hundra tusen kronor som sedan förs över till många olika målvakter som sedan tar ut kontanter och lämnar över till bedragarna eller deras mellanhänder.

I de kriminella nätverken finns personer vars uppgift är att rekrytera Swishmålvakter: ofta unga personer mellan 15 och 25 år, säger Cajsa Ernholdt, gruppchef vid polisen.  

- En del är redan etablerade nätverk, en del frågar kompisar. De har personer i nätverken som har som uppgift att ta fram penningmålvakter. De rör sig i områden där det är mycket ungdomar och får fram dem ganska lätt.

”En väg in i ett kriminellt liv”

Cajsa Ernholdt säger att en del av ungdomarna är medbrottslingar – de är införstådda i upplägget och får betalt. Andra kan vara hotade eller lurade att delta, och vissa förstår inte att de begår ett brott.

Ofta spåras målvakterna av polisen då de använt sitt eget swishkonto. Så även då bedragarna inte åker fast döms målvakterna för brott.

Utöver risken att dömas kan de ungdomar som används som målvakter också hamna i kontakt med kriminella nätverk. 

Kopplingar till gängen

– De som döms får en prick i brottsregistret, kan få svårigheter att söka jobb och komma in på utbildningar, kan få betala skadestånd och rättegångskostnader. Framför allt är det en väg in i ett kriminellt liv, säger Cajsa Ernholdt.

– En del av bedragarna har kopplingar till den grova organiserade brottsligheten, till gängen. Men för penningtvättarna är det inte alltid så, det kan vara vanliga ungdomar som ställer upp.

“Simon”  som berättar kort om hur han hotades till att swisha pengar i klippet ovan intervjuas i Veckans brott som sänds på SVT1 klockan 21:00 och publiceras samtidigt på SVT Play.

Penningtvätt är när pengar som kommer från brott görs om till pengar som kan redovisas. Straffskalan för penningtvättsbrott är fängelse i högst två år och för grovt penningtvättsbrott fängelse i lägst sex månader och högst sex år.

Om brottet är ringa kallas det för penningtvättsförseelse. Det kan betyda att personen inte förstod men hade anledning att anta att pengarna kom från brott. Påföljden är böter eller fängelse i högst sex månader.

Källa: Ekobrottsmyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer