Skador på en entrédörr på Estlandsgatan i Malmö efter en detonation i januari 2019. Foto: Johan Nilsson / TT

Två åtalas för dörrsprängning och utpressning i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Två män åtalas för avfyrandet av en pyroteknisk sats utanför ett bostadshus i Malmö i januari. Enligt åklagaren var den kraftiga smällen utanför ett flerfamiljshus ett led i ett utpressningsförsök. Ingen människa kom till skada, men skadan på entrédörren kostade 42 000 kronor att åtgärda.

Männen ska ha krävt 200 000 kronor för en påstådd skuld från en av de boende i huset, skriver åklagaren i sin stämningsansökan. Några veckor före smällen hade pappan till den man som krävdes på pengar fått höra att sonen skulle ”hamna mellan två vita lakan i en sjukhussäng”, om han inte betalade. Någon vecka efter smällen vid flerfamiljshuset blev pappan uppringd och fick höra att han nu övertagit sonens skuld.

Utpressningssyfte

Männen åtalas i Malmö tingsrätt för försök till grov utpressning. Det här dådet finns inte med på vår sammanställning över sprängningar i Malmö 2019. Skadorna vid dådet blev små och rubricerades som skadegörelse. Den är ändå ett tydligt exempel på vilken typ av rättsfall sprängningarna kan kopplas till.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hög smäll vid flerfamiljshus – entrédörr skadad Foto: Mikael Nilsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer