De två männen ska ha blivit nekade inträde till nattklubben några dagar innan sprängningen, och det är ett möjligt motiv, enligt åklagaren. Foto: Polisens förundersökning

Två åtalas för termosbomb utanför nattklubb

Uppdaterad
Publicerad

Två män, 24 och 21 år gamla, fångades på övervakningskameran när de tände på en sprängladdning utanför en nattklubb på Adelgatan i Malmö. Det har varit avgörande för att kunna väcka åtal.

Klockan är omkring 02.20 natten den 11 juni. En ung man ses komma fram till entrén till en nattklubb i Malmö och placera en spränganordning på marken. Han försöker tända på, men bomben utlöses inte.

En timme senare återkommer mannen, den här gången tillsammans med en 24-årig man. Tillsammans tänder de på och bomben smäller.

Allt fångas av en övervakningskamera, och den unga mannen kunde kännas igen av poliser. När han grips dagen efter hittar man bland annat kläder som han bar vid sprängningen.

De båda männen fångas dessutom av en annan övervakningskamera när de är tillsammans en kvart efter sprängningen.

Misstänkt motiv: Männen nekades komma in på klubben

De båda greps och häktades senare, misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse. På måndagen åtalades de.

Bomben var byggd av sprängmedel i en termos.

Nattklubbsentrén fick omfattande skador och även fastigheter och bilar runt omkring. Männen riskerar nu att få betala skadestånd till de drabbade för kostnader som uppstod i samband med sprängningen, totalt över 125 000 kronor.

Men åklagaren vill inte uttala sig om vilket straff som hon kommer att plädera för förrän rättegången har kommit till slutskedet.

Bombteknikerna undersöker skadorna efter en explosion utanför en nattklubb på Adelgatan i centrala Malmö i juni. Foto: Johan Nilsson/TT

– Men tittar man på straffskalan för normalbrott så börjar det på fängelsestraff på två år till åtta år som högst, säger Elena Severin.

Varför de två männen ska ha sprängt nattklubben har inte kunnat fastställas med säkerhet i utredningen, men det har funnits möjliga motiv.

– Ett möjligt motiv är att de har blivit nekade att komma in på den här nattklubben några dagar tidigare, säger Elena Severin.

Övervakningsfilmen avgörande

Malmö har på sista tiden drabbats av många sprängdåd. Fram till den 1 november har staden drabbats av 26 sprängningar under 2019 och polisen har startat en särskild kommission för att komma åt problemet.

Sprängningar är ofta svårutredda eftersom bevis som exempelvis DNA försvinner med explosionen.

Vad har gjort att ni kunnat gå till åtal i det här fallet?

– Det finns en övervakningsfilm som dokumenterar vad som händer och sen är det polisiärt arbete som leder fram till identifieringen av de här två männen. Men helt avgörande har varit övervakningsbilderna, säger åklagaren Elena Severin.

De två männen nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.