Enligt EU-rapporten är det två andra bad i Skåne som rödlistats. Falsterbo strandbad i Vellinge och Strandbaden i Höganäs.
– Det tycker vi inte alls om. En tänkbar förklaring är sälarna på Måkläppen som uträttar sina behov i havet och därigenom sprider bakterier, säger Nils-Arvid Andersson, turistchef i Vellinge, till Sydnytt.
Han ser ingen anledning att ändra texten på kommunens hemsida där man berättar om det ”underbara badvattnet”.
– Nä, vi har ju två andra bad som har fått Blå Flagg, säger Nils-Arvid Andersson.
Vattnet vid åtta svenska badplatser klarade inte EU:s krav förra året och rödlistades, visar EU-kommissionens årliga badvattenrapport. Men att ett bad underkändes i fjol behöver inte betyda att det blir så också i år.
Under fjolåret kontrollerades 470 badplatser, 258 vid kusten och 212 i insjöar eller vattendrag. Av dem var det sex kustbad och två insjöbad som inte fick godkänt. Det är betydligt färre än i fjol, men då kontrollerades å andra sidan 847 badplatser.
Sedan dess har Sverige nästan halverat antalet EU-badplatser, från och med i år kontrolleras i princip bara de som besöks av minst 200 badgäster per dag.
Sverige ligger bättre till än genomsnittet i EU, här uppfyller 97,7 procent av kustbaden kraven, mot i snitt 96 procent i EU. Av övriga bad godkändes 99,1 procent, mot 92 procent i EU.
Två typer av tarmbakterier
Enligt EU:s nya badvattenregler mäts bara två typer av tarmbakterier. Den ena är kolibakterier och den andra är intestinala enterokocker som finns i avlopp, gödsel eller liknande.
-Vad mätningarna visar är indikationer på att sådana föroreningar fanns i badvattnet, men vi vet inte om de är tillfälliga eller mer varaktiga, säger Håkan Marklund, ansvarig för badövervakningen på Naturvårdsverket.
Att ett bad rödlistas betyder inte nödvändigtvis att det är farligt att bada där, utan det visar bara att vattnet har sämre kvalitet än vid andra badplatser.
Bästa baden:
På Smittskyddsinstitutets webbsida Badplatsen ges tips på några av de finaste badplatserna just nu i Sverige. Resultatet baseras på vattenkvalitet och temperatur.
1. Örby Ängar, Helsingborg
2. Långsjöbadet, Stockholm
3. Trekanten, Stockholm
4. Osbysjön, Ebbarps camping, Osby
5. Osbysjön, Sjöängen, Osby
Källa: Badplatsen.se (TT)
EU:s årliga badvattenrapport visar att åtta av 470 svenska badplatser, sex vid kusten och två vid insjöar, inte uppfyllde EU:s kvalitetskrav under badsäsongen 2008.
Underkända bad:
* Sätrastrandsbadet N i Mälaren i Stockholm
* Flatenbadets barndel i Stockholm
* Falsterbo strandbad i Vellinge
* Strandbaden i Höganäs
* Norderstrand i Visby
* Stensjö badplats i Falkenberg
* Träslövsläge i Varberg
Källa: EU-kommissionen (TT)