Två barnmorskor vid förlossning leder till färre bristningar

Uppdaterad
Publicerad

En studie vid Lunds universitet visar att om två barnmorskor istället för en hjälps åt vid slutskedet av förlossningen så minskar risken för allvarliga bristningar hos förstföderskor med 30 procent.

I studien deltog drygt 4 000 kvinnor. Av de som födde med två barnmorskor fick 3,9 procent en allvarlig bristning jämfört med 5,7 procent hos de som enbart hade en barnmorska.

– Det är en minskning med 30 procent i den grupp där två barnmorskor hjälptes åt. Det handlar om allvarliga komplikationer, så jag tycker det är ett bra resultat, säger Malin Edqvist som är universitetsbarnmorska och forskare.

Kan orsaka stora problem

Allvarliga bristningar är något som många kvinnor är rädda för inför en förlossning.

– Den mest fruktade komplikationen är att man blir avföringsinkontinent. Det följs av långvarig smärta och att man har svårt med sexlivet, säger Malin Edqvist.

Det har rapporterats en hel del om barnmorskebrist, är det ens möjligt att ha två barnmorskor vid alla förlossningar?

– Nej, jag tror inte det behövs på alla förlossningar, vi har bara inkluderat de som föder vaginalt för första gången. Jag hoppas att de kliniker som inte har detta ska införa det.

Se mer om studien i inslaget ovan.

Faktaruta bristningar

När barnet föds kan det uppstå bristningar i vävnader och muskler. Det finns olika grader av bristningar.

Ytliga bristningar i slida och blygdläppar (grad 1) är vanliga, kan läka fort och utan bestående men. Grad 2 innebär att även muskler i slidan eller mellangården gått sönder.

Grad 3 och grad 4 är allvarligare bristningar, så kallade sfinkterskador,som innebär att muskeln i ändtarmen skadats. Även väggen i ändtarmskanalen kan ha skadats.

Källa: www.backenbottenutbildning.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.