Mässlingviruset är luftburet och väldigt smittsamt. Foto: Arkiv/TT

Badgäster varnas efter mässlingslarm i Trelleborg

Uppdaterad
Publicerad

Två fall av mässling har upptäckts i Skåne – ett konstaterat i Malmö och ett misstänkt i Trelleborg. Personen i Trelleborg har besökt en simhall vid två tillfällen. Nu uppmanar regionens smittskyddsenhet de som badat att vara uppmärksamma på symtomen.

– Jag vill inte kalla det för ett utbrott men vi har ett konstaterat fall av mässling i Malmö och ett misstänkt fall i Trelleborg som vi upptäckte när vi smittspårade det första fallet, säger Eva Melander, smittskyddsläkare.

Hon menar att fallet i Trelleborg, som badat i Trelleborgs sims bassäng, inte har kunnat konstaterats eftersom provsvaret inte har kommit tillbaka från laboratoriet.

Trots det har Region Skånes smittskyddsenhet uppmanat personer som besökt simhallen att vara uppmärksam på symtom eftersom de kan ha smittats.

Sökte vård

När en person sökte vård på en vårdcentral i Malmö fattade personalen misstankar om att det rörde sig om mässlingen.

Då skickade regionens smittskyddsenhet instruktioner till sjukvården om att vara vaksam på symptom som hög feber, torrhosta, utslag som börjar i ansiktet, irriterade och ljuskänsliga ögon.

– Vi vill också uppmärksamma alla på att om de misstänker att man har mässlingen inte ska gå in och sätta sig på en vårdcentral utan ringa först och få instruktioner från vårdpersonal, säger Eva Melander.

Väldigt smittsamt

Hon berättar att mässlingsviruset är luftburet och väldigt smittsamt. Bara att sitta några minuter på en buss eller i ett väntrum med någon som har viruset kan göra att du blir smittad.

– Sådana här fall brukar dyka upp i Skåne varje år, säger Eva Melander.

Personen från Malmö som har smittats och personen som misstänks vara smittad har stött på varandra, berättar hon.

– Deras vägar har korsats men de har inte badat i simhallen i Trelleborg båda två, säger Eva Melander.

Fakta mässling

  • Vaccin mot mässling introducerades i Sverige under 1970-talet och har ingått i det allmänna barnvaccinationsprogrammet i Sverige sedan 1982.
  • Inom barnvaccinationsprogrammet ges vaccinet med en första dos vid 18 månaders ålder samt en påfyllnadsdos vid 6-8 års ålder.
  • Personer födda under 1960-talet och tidigare har i de flesta fall haft mässling.
  • Personer födda 1982 och senare antas vara fullt skyddade om man följt det allmänna barnvaccinationsprogrammet.
  • Du som är född mellan 1970-1982 och eventuellt bara har fått en vaccindos kan ha ett lite sämre skydd och bör därför vara extra uppmärksam på symtom.
  • Vid mässling insjuknar du med symtom som feber, halsont, snuva, ögonirritation, torrhosta. Efter några dagar fläckigt utslag som börjar i ansiktet och sprider sig ner över bålen, armar och ben. Utslaget är ofta storfläckigt och efterhand sammanflytande. Insjuknar du med dessa symtom skall du sjukanmäla dig redan vid de första sjukdomssymtomen och undvika kontakt med andra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.