Smugglade tio valpar – döms till sex månaders fängelse

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen kom en ny dom gällande hundsmuggling. Männen dömdes för grov smuggling men friades för djurplågeri.

Tullen vid Öresundsbron stoppade i oktober en ungerskregistrerad bil. När tullarna tittade i bagageutrymmet hittade de tio magra och uttorkade golden retriever-valpar. I bilen satt två ungerska medborgare som på torsdagen fick sin dom- vardera sex månaders fängelse för grov smuggling.

– Det allvarligaste brottet var att fem av valparna var vaccinerade mot rabies för tidigt och fem var inte vaccinerade alls. Det huvudsakliga skälet till att vi bedömer smugglingsbrottet som ett grovt brott är att det är ett betydande samhällsintresse att Sverige förblir rabiesfritt, säger rådman Sofia Tauson vid Malmö tingsrätt.

Distriktsveterinären fattade beslut om avlivning av både djurskydds- och smittskyddsskäl på grund av hundarnas tillstånd och på grund av osäkerhet kring deras rabiesvaccinationer.

Männen frias för djurplågeri

De två männen frias från djurplågeri eftersom det inte anses bevisat att de är ansvariga för att valparna var magra och uttorkade. Deras uppgift var att transportera hundarna.

En tredje man från Stockholm stod åtalad för smugglingsbrott. Tingsrätten anser att det inte var bevisat att han kände till hundarnas ogiltiga rabiesvaccinationer och deras ogiltiga pass. Han friades därför av domstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.