Valparna var så törstiga att de slickade imma på bilrutan Foto: Tullverket

Hundsmugglare åtalas – tio valpar fick avlivas

Uppdaterad
Publicerad

Den femte oktober stoppade tullpersonal i Lernacken en ungersk bil. I bagaget hittades tio stycken små uttorkade golden retrievervalpar. Nu åtalas tre män för djurplågeri och grov smuggling.

Hundarna var uttorkade och undernärda och inga spår av urin eller avföring syntes i bilen. Efteråt berättade en tullchef för SVT att de sex till åtta veckor gamla valparna var så törstiga att de slickade kondens från bilrutan när skyddet i personbilen drogs bort.

– Man tänker ju inte alls på djurens bästa. Detta är bara pengar och profit. Jag tycker det är katastrofalt, sa Håkan Hansson på Tullverket till SVT.

Samtliga nekar till brott

När veterinär kom till platsen bestämde man att avliva samtliga valpar. Beslutet fattades av både djurskydds- och smittskyddsskäl på grund av hundarnas tillstånd och på grund av osäkerhet kring deras rabiesvaccinationer.

Samtliga tre inblandade åtalas nu för grov smuggling, men de två männen som färdades i bilen åtalas dessutom för djurplågeri. Detta med tanke på hundarnas skick och omständigheterna kring transporten. Männen som är i 55-årsåldern och 35-årsåldern nekar till brott.

Blocketannons i bevisningsmaterialet

Åklagaren skriver i stämningsansökan att de fått begränsat med mat och vatten under resan. I bevismaterialet finns bland annat en blocketannons. En av de åtalade ska ha lagt upp en annons på en ungerskimporterad Golden retrievervalp, i samma ålder som de importerade hundarna, till försäljning för 15 000 kronor.

Tre till fyra personer ska ha hunnit ringa på annonsen enligt den åtalade. Sedan tog Blocket bort den eftersom det inte inkom några giltiga papper på hunden. Den åtalade mannen förnekar dock att hunden på bilden har något med hundarna i åtalet att göra.

– Det finns inga hundar bakom annonsen. Jag gjorde det det som en marknadsundersökning, säger han i ett förhör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.