Valparna var så törstiga att de slickade imma på bilrutan Foto: Tullverket

Utmärglade smuggelhundar slickade på bilrutan för att få i sig vatten

Uppdaterad
Publicerad

Ännu ett fall av misstänkt hundsmuggling har upptäckts av Tullen vid öresundsbron. Tio golden retrievervalpar hittades i tisdags och två ungerska män har häktats misstänkta för grov smuggling och djurplågeri.

– Valparna började slicka på fönster för att få i sig vatten med imman, säger Håkan Hansson, biträdande chef för Tullverkets kontrollenhet Syd.

I tisdags kväll stoppades en personbil vid Öresundsbron. När tulltjänstemännen tittade in såg de tio små valpar. Hundarna var uttorkade och undernärda och inga spår av urin eller avföring syntes i bilen.

– Min spontana tanke är att de har varken fått mat eller vatten innan resan för att de inte ska uträtta sina behov i bilen. Man tänker ju inte alls på djurens bästa. Detta är bara pengar och profit. Jag tycker det är katastrofalt, säger Håkan Hansson på Tullverket.

Valparna fick vatten

Tulltjänstemännen gav hundarna vatten och de drack flera skålar glupskt. Den stoppade personbilen har ungersk registrering och två män, 32 och 56 år gamla, anhölls misstänkta för grov smuggling och djurplågeri.

Beslut om avlivning

Distriktsveterinären konstaterade på plats att hundarna var undernärda och uttorkade. Beslut fattades om avlivning av både djurskydds- och smittskyddsskäl på grund av hundarnas tillstånd och på grund av osäkerhet kring deras rabiesvaccinationer.

På fredageftermiddagen häktades båda männen.

Valparna transporterades i ett vanligt bagageutrymme Foto: Tullverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.