Skånes universitetssjukhus i Lund. Foto: Emil Langvad/TT

Två coronasmittade patienter vårdades på Sus – utan isolering

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen testades två patienter på Sus i Lund positivt för coronasmitta. De två patienterna har inte legat isolerade och smittspårning av de patienter och medarbetare som kan ha exponerats pågår.

Region Skåne skriver i ett pressmeddelande att de två patienterna kommit in med oklara sjukdomssymptom, och lagts in på sjukhuset. Under lördagen konstaterades det att patienterna varit smittade av corona.

Aftonbladet var först med att rapportera om händelsen.

– Klart att det är allvarligt. Det är därför vi måste vidta de här smittskyddsåtgärderna och se till att de får den vården de behöver, säger Oskar Hammar till tidningen.

I pressmeddelandet skriver region Skåne att patienterna nu har isolerats. I nuläget finns det inga uppgifter om hur många som kan ha exponerats för de två patienterna. Sjukhuset kommer följa upp om medarbetare som kommit i kontakt med de smittade patienterna får sjukdomssymptom.

Region Skåne skriver även att de har arbetat hårt med att ställa om så att misstänkta coronafall på akutmottagningarna hanteras i avgränsade zoner.

– Vi arbetar intensivt med situationen och med att hantera den förväntade utvecklingen, säger förvaltningschef Björn Ekmehag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.