Två personer häktade – misstänkta för grova brott mot tre 15-åringar

Publicerad

Det var vid en fordonskontroll i Eslöv natten till den 10 juli, som polisen grep och sedan anhöll två personer i 20-årsåldern. Personerna har nu häktats misstänkta för grovt rån samt vapenbrott. Brotten ska ha inträffat i Lund och Lomma tidigare under kvällen.

Bakgrunden till att de två misstänkta personerna anhölls, är att de mött tre tonåringar vid Järnåkraskolan i södra Lund onsdagen den 9 juli.

– Männen lockar till sig de tre målsägandena, som är i 15-årsåldern, och börjar först prata med dem. Men sedan börjar de hota tonåringarna och tvingar dem att lämna ifrån sig telefoner och vissa kläder. En av tonåringarna följer med de två misstänkta gärningsmännen till Klostergården i Lund där gärningsmännen även tvingar till sig kontanter, säger Linda Seger, kammaråklagare i Helsingborg, till SVT Nyheter Skåne, på fredagen.

Fick hjälp utifrån

De två tonåringarna söker senare upp sin kompis på Klostergården och får hjälp av förbipasserande med lån av klädesplagg samt en telefon för att kunna ringa och slå larm.

– Polisen vill väldigt gärna komma i kontakt med den personen eller de personerna som hjälpte de tre femtonåringarna på Klostergården någon gång mellan klockan 22-23 onsdagen den 9 juli. Även andra vittnen till händelserna är polisen intresserade av. Alla iakttagelser är av intresse. Om man vet något, ringer man 114 14 och ber att få tala med inre befäl i Lund, säger åklagare Linda Seger.

Kan ha haft vapen

Har de två misstänkta haft vapen med sig vid händelsen i Lund?

– Det finns uppgifter som tyder på att de kan ha haft det. Mer än så vill jag inte säga i nuläget, säger Linda Seger, kammaråklagare i Helsingborg.

Enligt åklagaren är de två anhållna även misstänkta för brott som ska ha skett i Lomma.

– Vad som har hänt där, håller vi fortfarande på att utreda, säger Linda Seger.

Begärs häktade

Under lördagen begärde åklagaren de båda häktade. Tingsrätten höll med om att det var rimligt att de båda häktades misstänkta för tre fall av grovt rån, samt för grovt vapenbrott.

Nu väntar närmast att åklagaren ska bestämma sig kring att väcka åtal, något som ska ske inom två veckor, senast den 26 juli. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer