Två svenskar döms till fängelse för bombdådet i Danmark i fjol. Foto: Olafur Steinar Rye Gestsson/TT

Två svenskar döms för bombdådet mot danska skattemyndigheten

Uppdaterad
Publicerad

De två svenskar som åtalats för bombdådet mot den danska skattemyndigheten i fjol döms till fyra respektiva fem års fängelse. Åklagarsidan anser att det handlar om terrorism, och rätten går på samma linje.

Bomben detonerade vid Skatkontoret på Østerbro i den danska huvudstaden på kvällen den 6 augusti 2019. Enligt åtalet hade svenskarna fraktat bomben över Öresundsbron från Sverige bara några timmar tidigare.

Terror, anser åklagare Andreas Christensen som under rättegångens sista dag i Köpenhamns byrett, motsvarande tingsrätten, tidigare i veckan pläderade för att svenskarna ska dömas till sju års fängelse samt utvisas ur Danmark. Enligt åklagaren transporterade svenskarna bomben till skattemyndigheten samt såg till att den detonerade – något de själva har nekat till.

Utesluter inte att fler varit inblandade i dådet

Men vilket motiv som svenskarna skulle haft har varit oklart.

-Motivet är oklart. Jag kan bara säga att de tilltalade utan tvivel hade en bomb med till skattemyndigheten, sade åklagaren i rätten.

Köpenhamns byrett dömer nu männen, 23 år och 24 år gamla, till ett något kortare fängelsestraff än vad åklagaren krävde. De döms även till utvisning.

Åklagaren har inte uteslutit att fler var inblandade i dådet, men de båda männen är de enda som hittills pekats ut.

Det enda svenskarna har erkänt är att de kört en för tidpunkten utpekad vit bil från Malmö till Köpenhamn den aktuella dagen.

Föranledde att Danmark införde gränskontroller mot Sverige

Ingen skadades i explosionen. Men bombdådet väckte stor uppmärksamhet i Danmark, och är en av de grovt kriminella händelser med koppling till svenska sidan som föranledde att Danmark införde gränskontroller mot Sverige hösten 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.