Två av de fyra misstänkta är välkända för polisen. Foto: Mikael Nilsson, grafik SVT

Välkända kriminella misstänkta för butikskapningen

Publicerad

Fyra unga män har häktats för kapningen av livsmedelsaffären i centrala Malmö. De anhölls alla tidigt på fredagsmorgonen.

Bland de fyra misstänkta männen är åtminstone två välkända för polisen som verksamma i Malmös kriminella miljöer.

Det handlar om en 21-årig man som har dömts flera gånger för mindre narkotikabrott. Personer i hans närhet har drabbats av gängvåldet i staden. I våras blev hans storebröder båda beskjutna – den ena dog och den andre klarade sig tack vare skyddsvästen.

Den andre misstänkte mannen är en 24-åring, även han känd av polisen sedan flera år tillbaka.

I hans brottsregister hittar man flera olovliga körningar och narkotikabrott. Men han har varit misstänkt för grövre brott sedan tonåren.

För sju år sedan var han, då 16 år gammal, häktad misstänkt för inblandning i ett dubbelmord i Halland. Det var på E6:an i närheten av Getinge som polisen för sju år sen hittade en brinnande bil. I bakluckan låg två döda män, en 25-åring och en 42-åring.

LÄS MER: Kall mordutredning åter på bordet

De övriga två misstänkta männen är inte tidigare dömda för brott, det handlar om en 27-årig helsingborgare och en 24-årig Malmöbo.

Under måndagens häktningsförhandling gav de fyra männen sina förklaringar till varför de befann sig i butiken. Mer än så är inte känt, eftersom åklagaren ville ha häktesförhandlingarna bakom stängda dörrar.

Männen häktades på sannolika skäl misstänkta för grov utpressning.

Pressade butiksinnehavare på pengar

Gänget ska under en tid ha försökt pressa butiksinnehavarna på pengar och ska också ha varit beväpnade. Ägarna lät sig inte pressas och fick istället fly till Danmark.

LÄS MER: Gäng kapade butik – fyra personer har anhållits

Det ska ha varit då som gänget kom tillbaka, slängde ut personalen och drev själva butiken. De sålde varor och tog betalt via betaltjänsten Swish.

Men polisen fick larm om den pågående kapningen och grep de fyra män som fanns i butiken. De är nu alla begärda häktade för grov utpressning gemensamt och i samförstånd.

Butiken är fortfarande stängd efter händelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer