Flera får har dött eller skadats i vargangrepp i helgen. Bilden är en genrebild. Foto: Paul Kleiven/TT

Två vargangrepp i norra Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsens har i helgen konstaterat två vargangrepp på får mellan Visseltofta och Osby i Norra Skåne. Och nu ansöker LRF om skyddsjakt på vargen eftersom de menar att den fått smak på tamboskap.

De båda angreppen har skett på två olika platser med ungefär fem kilometer mellan platserna.

– Vi har analyserat angreppen på fåren och kan konstatera att det är varg, säger Nils Carlsson, viltvårdsexpert på Länsstyrelsen Skåne.

Ny varg

På lördagen hittades ett dött och ett skadat får och på söndagen ett dött och två skadade får.

– Vi tror att det är samma varg som gjort båda angreppen och att det är en ny individ som vi inte haft i området tidigare, säger Nils Carlsson till SVT Nyheter Skåne.

Bra stängsel viktigt

Under helgen har även vittnesmål om att en varg synts till i området kommit in till Länsstyrelsen. Nu uppmanar de fårägare i området att se över sina stängsel.

– På en av de aktuella gårdarna har vi nu satt upp ett elstängsel, eftersom det inte är ovanligt att vargen återvänder.

LRF ansöker om skyddsjakt

LRF Skåne har under måndagen haft mycket att göra då oroliga lantbrukare hört av sig.

– Jag har som målsättning idag att skicka in en ansökan till Länsstyrelsen om skyddsjakt på vargen eftersom den fått smak på tamboskap, säger Jan Hultgren, verksamhetsutvecklare på LRF Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.