Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
IT-ingenjören Nagham Kassas från Syrien gick arbetslös i Malmö i tre år. Men nu har hon fått fast jobb på en bilverkstad. Hör mer i klippet ovan. Foto: Bernard Mikulic

Tvåbarnsmamman Nagham Kassass i Malmö: ”Äntligen jag har ett jobb och slipper vara arbetslös”

Uppdaterad
Publicerad

Det är ingen garanti att hög utbildning leder till en fast anställning i Sverige. För Nagham Kassass, it-ingenjör från Syrien, tog det tre år.

– Min äldsta son säger ”mamma jobbar, mamma jobbar med it”. Han är glad och det betyder jättemycket för mig.

Familjen bor i Malmö och efter pandemin och två barn kände Nagham sig redo att börja jobba. Helst med någonting inom it.

‍– Jag sökte tio-elva jobb om dagen men fick bara höra att de inte kände till mig eller visste vad jag kunde.

Vägen från arbetssökande till fast anställning hos bilverkstaden Mechanum gick via projektet Malmökraften, som finansieras med pengar från bland annat Europeiska socialfonden.

Nytt sätt att matcha

Projektet Malmökraften startade i januari 2020 och avslutas vid årsskiftet. 4 000 långtidsarbetslösa har varit med i projektet och 1 800 av dem har fått jobb eller studerar.

‍– Vi har arbetat i multikompetenta team med en socialsekreterare, en arbetsmarknadssekreterare och en arbetsförmedlare i varje team, säger Patrik Dbaly, socialsekreterare i Malmö stad.

De ser vilken kompetens som den arbetssökande har och söker upp arbetsgivare för att få till en lycka matchning.

Svårt att hitta rätt folk

Bilverkstaden Mechanum samarbetar med Malmökraften.

‍– Vi är en bransch som har svårt att hitta personal med rätt kompetens, säger Robert Johansson, service- och marknadschef på Mechanum i Malmö.

Han säger att Nagham Kassass, som arbetar med it-support på bilverkstaden, är ett exempel på en lyckad matchning. Hon var oerhört motiverad och vill arbeta.

‍– Det här betyder jättemycket för mig och jag kan planera för framtiden, säger Nagham Kassass.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer