Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Cirka 60 svartvita flugsnappare har skjutsats 60 mil från Holland till Skåne för att ge dem bättre förutsättningar att överleva. Se mer i videon. Foto: Johan Dernelius/SVT

Tvångsflyttade fåglar lärde sig älska Skåne

Uppdaterad
Publicerad

I tre år har svartvita flugsnappare från Nederländerna skjutsats nattetid till Vombs Fure utanför Sjöbo för att ge de bättre förutsättningar att överleva.

Den svartvita flugsnapparen övervintrar i västra Afrika och flyger till Europa på våren. Många landar i Nederländerna.

– Om man är en flugsnappare som kommer till Holland så tittar man upp i träden och ser att larverna är nästan utgångna. Om de hade flugit lite längre norrut och kommit hit till Vombs fure så hade de ju haft en annan situation. Här är våren cirka två veckor senare och här var larverna på sin topp, säger Jan-Åke Nilsson, professor i evolutionär ekologi.

På grund av den globala uppvärmningen så kommer våren allt tidigare, men i Skåne har våren och fjärilslarverna inte kommit lika långt som i Nederländerna.

– För att testa detta fångade vi flugsnappare i Holland och sen körde vi dem i bil hit på natten. Det är cirka 60 mil. Sen släppte vi ut dem och de började häcka, säger Jan-Åke Nilsson.

Klarade häckningen bättre

Under tre år kördes 60 honor. De skjutsade fåglarna kom cirka tio dagar innan de svenska flugsnapparna flög till Vombs fure. Ungarna ringmärktes och framgången mäts i antalet ungar som kommer tillbaka året efter.

– De som blev hitflyttade klarade häckningen mycket bättre än de svenska fåglarna. De häckade tidigare och deras framgång var också större än de fåglar som var kvar nere i Holland. Vi kan ju inte hålla på och köra fåglar i skytteltrafik. Det som är roten till detta är att vi har en global uppvärmning, säger Jan-Åke Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.