Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den storskaliga smugglingen kommer inte att öka i de skånska hamnarna, men troligen kommer fler tyskar att ha med sig cannabis för eget bruk, tror Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket. Foto: SVT

Tyskland legaliserar cannabis: ”Risk för fler drograttfyllor på skånska vägar”

Uppdaterad
Publicerad

Tyskland är nu det tredje landet i EU att legalisera cannabis. Hur påverkar det tullen i de svenska hamnarna?

– Om vi ser till den storskaliga smugglingen blir det ingen större inverkan. Däremot finns det risk för fler drograttfyllor och tyska medborgare som har med sig cannabis för eget bruk, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.

Hör honom resonera hur den nya tyska lagen påverkar Skåne och Sverige i klippet ovan.

Den nya tyska lagen innebär att det blir lagligt att odla och använda cannabis, efter ett beslut i parlamentet i februari.

Förutom fler tyska privatpersoner, som har med sig drogen, kan det få konsekvenser i trafiken, säger Martin Petersson.

– Det finns en risk för fler drograttfyllor, säger han.

Ändrar inte arbetssätt

Enligt Martin Petersson kommer tullen i Helsingborg att jobba på som vanligt. Det kommer inte att göras några förändringar i arbetssättet, utan tullen försöker vara på plats som den alltid varit.

Finns det risk för att fler svenskar åter till Tyskland för att köpa cannabis?

– Det finns en risk men inte lika påtaglig som till Amsterdam där lagstiftningen är annorlunda. I Tyskland är det bara folk som är bosatta i Tyskland som får köpa. Det är fortfarande illegalt att inneha cannabis på allmän plats, säger Martin Petersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.