Ulf Erlandsson. Foto: SVT/Arkiv

Ulf Erlandsson utreds för bidragsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har inlett en förundersökning om det före detta kommunalrådet Ulf Erlandsson har gjort sig skyldig till bidragsbrott. Detta efter en anmälan från en privatperson.

Efter SVT Nyheter Skånes avslöjanden om Ulf Erlandsson tvingades han till slut lämna sin post som kommunalråd för Sverigedemokraterna i Hässleholm. Bland annat framkom det att han tillskansat sig höga ersättningar från kommunen på tveksamma grunder.

En privatperson valde att anmäla Ulf Erlandsson till åklagarkammaren,  skriver nyhetssajten Frilagt.

SVT granskar Ulf Erlandsson (SD)

– Eftersom utbetalningarna grundar sig på uppgifter som Erlandsson lämnat på felaktiga grunder får jag intrycket att han gjort sig skyldig till, åtminstone, osant intygande, vilket härmed anmäles för vidare åtgärd, skrev anmälaren enligt sajten Frilagt

Åklagarkammaren lämnade i sin tur vidare anmälan till polisen som nu utreder fallet under brottsrubriceringen bidragsbrott.

Förundersökningen har just inletts. Förundersökningsledaren Mats Eliasson kommer i ett första skede att begära in uppgifter från kommunen för att bland annat klargöra om de har för avsikt att kräva tillbaka ersättningen.

– Ett återkrav påverkar bara skadeståndsdelen, det avgör inte om en misstänkt är fri från ansvar, säger Mats Eliasson till Frilagt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Ulf Erlandsson (SD)

Mer i ämnet