Uppfödaren Emma Sandström Jensen i Höör anser att ragdollen är en riktigt bra innekatt. Foto: Erland Vinberg/TT

Ullig ragdoll populäraste raskatten

Uppdaterad
Publicerad

Nästan var fjärde barnfamilj har katt i dag. 13 procent av Sveriges 1,3 miljoner katter är raskatter, och allra populärast är den ulliga ragdollen. Uppfödaren Emma Sandström Jensen i Höör vet varför.

Förra året registrerades nästan 2 000 ragdollkatter i Sverige, enligt Sveriges kattklubbars riksförbund. Det gör den till Sveriges populäraste raskatt.

Lång mjuk päls, lugn och kelig. En riktigt bra innekatt, menar uppfödaren Emma Sandström Jensen i Höör. Hennes katter kommer dessutom bra överens med familjens hund, det är vanligt att ragdollkatter kommer bra överens med andra husdjur, berättar hon och beskriver rasens fördelar:

-Väldigt lugn utan att vara tråkig, och den är väldigt kelen utan att vara för påflugen. Sedan har den det här hundlika sättet, den är väldigt nyfiken och vill vara med.

Den som vill slå till på en ragdoll som sällskap får betala uppåt 8 000 kronor, bedömer hon. Vill man ha en katt som går att ställa ut och tävla med blir det ytterligare några tusenlappar eftersom det ställer högre kvar på pälsens färg och teckning.

Katten anpassar sig lätt efter familjemedlemmarna och är överseende med vårdslös hantering från små barns sida. Enligt Ragdollklubbens hemsida tar det lång tid innan katten börjar säga ifrån, men det betyder inte, som vissa rykten säger, att katten inte känner smärta, för det gör den.

Namnet ragdoll kommer sig av att katten när den blir buren kan slappna av helt i musklerna så att den hänger närmast lealös, som en trasdocka.

Ögonen är blå.

Rasen härstammar från USA.

I dag finns 1,3 miljoner katter i Sverige och 13,4 procent av dem är raskatter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.