Skådespelerskan Uma Thurman kan komma att flytta till Trelleborg Foto: Evan Agostini/AP/TT

Uma Thurman vill bli svensk medborgare

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren Uma Thurman gör verklighet av sin dröm att bli svensk. Det säger advokaten och tidigare justitieministern Thomas Bodström, som fått uppdraget att ansöka om svenskt medborgarskap åt den 48-åriga filmstjärnan.

– Större delen av hennes släkt är svenskar, hennes mamma är svensk. Hon berättade för mig tidigare att hon tycker det är fel att hon inte är svensk, hon känner sig som svensk, säger han i Mix Megapol, vilket Aftonbladet rapporterar.

Enligt Bodström blev han anlitad för två veckor sedan vid ett möte med Thurman i New York. När uppdraget är genomfört planerar stjärnan att flytta till sitt nya hemland.

– Hon vill köpa hus i Sverige och bo här framöver. Hon har stor släkt i Skåne så det finns väldigt mycket som gör att hon vill bli svensk, säger han.

Thurman har berättat om sitt påbrå och sin längtan efter ett svenskt pass i flera tidigare intervjuer. De svenska anorna kommer från mamman Nena von Schlebrügge, dotter till Birgit Holmquist från Skåne.

Uma Thurman har besökt Sverige flera gånger, bland annat Skånska Trelleborgs kommun där hon passade hon på att se statyn av sin mormor i Smygehuks hamn, skrev Trelleborgs Allehanda 2014.

Tidigare stod statyn i Trelleborg men den flyttades till Smygehuk på 70-talet. Den gjordes av konstnären Axel Ebbe på 30-talet och Uma Thurmans mormor Birgit Holmquist stod modell för statyn.

Birgit Holmquist var modell, liksom dottern Nena.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer