Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varning för obehagligt innehåll i klippet. En ung pojke blir misshandlad och förnedrad upprepade gånger och filmerna delas i ett så kallat exposekonto på Snapchat där många skolbarn i Malmö är med. Foto: Ur filmer från snapchat

Här misshandlas och förnedras ung pojke – filmer sprids bland skolbarn i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

En ung pojke misshandlas, blir förnedrad, kallas hund och tvingas pussa andra pojkar på händerna samtidigt som han får ta emot örfilar. Det är innehållet i de videor som sprids på ett så kallat ”exposekonto” på Snapchat som många barn i Malmö följer.

Under tisdagskvällen kom kontot och dess innehåll till polisens kännedom. Ett barn som såg det på Snapchat vågade berätta för sin mamma som polisanmälde direkt.

– Barnet var själv väldigt orolig för pojken på klippen men visste inte riktigt om hen vågade ta det vidare. Till sist pratade hen med mig och jag är så stolt över det, säger mamman till SVT.

Enligt mamman ska barn från hela Malmö vara med i gruppen.

Förundersökning inledd

Polisen har inlett en förundersökning kring ärendet men har inte kommit vidare i utredningen.

– Det låter som ett groteskt ärende och just nu är vi mitt i processen att det ska hamna på rätt förundersökningsledare, säger Nils Norling, polisens presstalesperson.

Vanligt enligt Ecpat

Enligt barnrättsorganisationen Ecpat, som nyligen utkom om en rapport kring just så kallade exposekonton, så är fenomenet vanligt. De kallar det ett slags kriminalitet som sprids mellan barn. I sin rapport fokuserar de speciellt på nakenbilder och sexuellt innehåll på barn som sprids.

– De som sprider materialet är barn, liksom de som besöker kontona. Många av de uthängda som har förmåtts skicka bilder och filmer till äldre barn är väldigt unga, ofta i mellanstadieåldern. Rädslan för att vuxna ska bli arga och lägga skulden på barnet gör dessutom att de utsatta inte vågar berätta, säger Anna Karin Hildingson Boqvist, generalsekreterare på Ecpat.

Ecpats undersökning visar att 89 procent av barnen mellan 10–17 år känner till vad ett exposekonto är. En majoritet av dem – cirka 60 procent – har besökt minst ett.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vuxna vet inte ens att de finns och ännu mindre att deras barn går in på sådana konton, säger Ecpats generalsekreterare Anna Karin Hildingson Boqvist om exposebilderna där barn hängs ut. Foto: SVT och Snapchat

– Exposekonton kan finnas på olika sociala medier som Snapchat, Instagram, Whatsapp med flera.

– De är ofta lokalt förankrade till en kommun, en stadsdel eller en skola och vänder sig till personer i de utsatta barnens närhet.

– På kontona är språkbruket ofta grovt rasistiskt och sexistiskt.

– Flickor skambeläggs ofta och hånas av användarna.

– Ofta skrivs de uthängda barnens namn och personuppgifter ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.