Jämställdhet är en av de fem viktigaste frågorna för ungdomar , visar en undersökning från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Foto: Janerik Henriksson / TT

Unga är positiva till europeiskt samarbete

Uppdaterad
Publicerad

Unga svenskars intresse för politik ökar, men tjejer känner att de inte kan föra fram sina åsikter till politiker i samma utsträckning som killar tror att de kan. Det visar en undersökning från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF).

Lena Nyberg, generaldirektör för myndigheten, skriver på Dagens Nyheters debattsida att det behövs mer kunskap om varför tjejer upplever att de inte kan påverka beslutsfattare.

Rapporten visar att jämställdhet har klättrat till en av de fem viktigaste frågorna, men här skiljer sig det också mellan könen. Ökningen beror enligt MUCF på att tjejer rankar jämställdhet allt högre, medan killar inte betraktar det som lika angeläget.

”Metoo-uppropet kan ha bidragit till det här men rapporten ger inte svar på den frågan eller om det är en mer bestående utveckling”, skriver Lena Nyberg.

Positiva till EU

I undersökningen har MUCF för första gången frågat om attityden till Europa och världen. De som svarat är mellan 16-29 år och de allra flesta är positiva till ett svenskt samarbete med andra länder.

Enkätsvaren visar att nio av tio vill att Sverige ska stanna i EU. Bland dem som vill lämna unionen, 11 procent, är killarna i majoritet.

Fakta: Sjukvård viktigast

För första gången är sjukvården den viktigaste frågan för unga – varannan ung kille och tjej rankar frågan som den viktigaste. Migration, integration, klimat och jämställdhet är andra viktiga frågor, visar MUCF:s enkät.

Majoriteten av Sveriges unga är positiva till invandring, men det skiljer sig mellan könen. Framför allt är tjejerna positiva till invandring, medan killarna vill att Sverige ska ta emot färre flyktingar.

Tre av fyra unga känner oro för klimatet. Oron för terrorism ökar också och i synnerhet tjejer oroas över att utsättas för hot på internet. Killar oroas i stället för att utsättas för våld utomhus.

Undersökningen bygger på en enkät som skickats till 6 000 slumpvis utvalda unga i åldern 16-29 år under hösten 2018.

Källa: Myndigheten för ungdoms- och civilisamhällesfrågor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.