Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Abul Rahman och Francis Kowal Johnson tror att ungdomar idag har en annan medvetenhet när det kommer till alkohol. I klippet får du hänga med till en alkoholfri bar och höra mer om trenden. Foto: Fredrik Sandberg/TT & SVT

Allt färre unga dricker – Abdul, 18: ”Känns tryggt när ingen är berusad”

Uppdaterad
Publicerad

Allt färre ungdomar dricker alkohol idag, enligt siffror från Centralförbundet för alkohol – och narkotikaupplysning (CAN).

– Det finns annat som lockar idag, säger 18-åriga Francis Kowal Johnson.

Sedan år 2000 har alkoholkonsumtionen minskat bland ungdomar i gruppen 15-18 år, från 81 till 41 procent och de som dricker börjar i senare ålder, enligt CAN.

Arne Kristiansen, docent i socialt arbete vid Lunds universitet, säger att ungdomar idag umgås mer med sina föräldrar och att sociala medier också har haft en stor inverkan.

– Många unga följer influencers som inte dricker och då blir de inspirerade till att inte dricka själva, säger han. 

Sötsaker istället för alkohol

På Möllevångstorget i Malmö har det på senare tid öppnats flera alkoholfria barer som serverar cocktails och pannkakor med nötkräm och andra söta tillbehör.

Barerna har öppet sent på kvällen, men serverar ingen alkohol. På en av barerna träffar SVT Skåneungdomarna Francis Kowal Johnson och Abdul Rahman.

– För mig som bor i Helsingborg är det bra att det finns sådana här ställen. Det känns tryggt när ingen är berusad, säger 18-åriga Abdul Rahman.

Ingen ökning av narkotika

Enligt Arne Kristiansen är det en myt att de ungdomar som avstår från alkohol idag, börjar använda andra droger istället.

– Vi kan inte se ett sådant samband, säger han.

Varje år genomför Centralförbundet för alkohol – och narkotikaupplysning undersökningar för att se i vilken omfattning högstadieungdomar (årskurs 9) samt gymnasieelever (år 2) använder alkohol och andra droger.

 I den senaste rapporten konstaterade de att narkotikaerfarenheten har varit på ungefär samma nivåer de senaste 20 åren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer