Visa alla (3)
Visa alla (3)

300 i manifestation mot våldtäktsdom

Uppdaterad
Publicerad
Efter den friande domen mot en våldtäktsåtalad 27-årig man i Lund, samlades unga feminister till en manifestation utanför Lunds tingsrätt i eftermiddags.

Men bland dem som samlats fanns även äldre feminister.

-Jag har läst domen där det konstateras att våld använts och att kvinnan sagt nej. Det är en kränkande dom, säger Ingegärd Rösler Rosenberg.

Malva Bark är en av de unga kvinnor som deltar.

– Vi protesterar mot att lagstiftningen tillåter män att våldta kvinnor så som det är nu. Vi är trötta på det och vill ha en ny lag. Det är upprörande att man i domen konstaterar att det varit mot hennes vilja och att hon sagt nej flera gånger och att man ändå friar mannen, säger Malva Bark i Unga Feminister, till Sydnytt.

På tisdagen skrev domaren i det uppmärksammade målet, Ralf G Larsson, en debattartikel på SVT Debatt där han berättade om varför han friade den våldtäktsåtalade.

Av domen framgick att både den anklagade 27-årige mannens och kvinnans berättelser till stora delar stämde överens och att de båda var tydliga, levande och detaljerade i sin beskrivning av händelsen.

Tingsrätten slog också fast att det objektivt sett var bevisat att mannen tvingat kvinnan till samlag med våld. Däremot anser tingsrätten att det inte går att slå fast att han haft uppsåt till det. ”Det kan inte anses ställt bortom varje rimligt tvivel att han haft uppsåt att med våld tvinga kvinnan till samlag eller annan jämförlig handling”, skrev tingsrätten i domen.

Håkan Hydén, professor i rättssociologi vid Lunds universitet, ifrågasätter hur begreppet rättssäkerhet används i fallet och säger till Sydnytt på onsdagen att han vill ändra lagen. Hör mer om vad professorn tycker i Sydnytts kvällssändning och fortlöpande här på webben.

Den planerade manifestationen i Lund är partipolitiskt obunden och arrangeras av ”Vi har fått nog”.

På lördag anordnas även en manifestation i Stockholm mot sexuellt våld och för samtycke vid sex, på initiativ av frilansskribenten Cissi Wallin. Domen i Lund blev en utlösande faktor, berättar hon. På onsdagen hade nästan 3 000 personer anmält sig via Facebook.

– Det sker ungefär hundra våldtäkter om dagen, enligt Brottsförebyggande rådet. Extremt få av dem leder till åtal eller fällande dom, säger Wallin till TT.

Kammaråklagare Mathias Larsson kommer att överklaga domen. 27-åringens argument att han trodde att kvinnan ville ha dominanssex håller inte, enligt Larsson:

– Jag anser att han inte varit tydlig med hur han får ett nej att bli ett ja, säger Larsson till TT.

Unga feminister är ett rikstäckande förbund som vill föra samman många olika feministiska inriktningar. Förbundets syfte är att belysa hur olika särbehandlande maktordningar fungerar gemensamt och hur de möjliggör och stärker varandra.

Feministiskt Perspektiv är en svensk webbtidning med feministisk inriktning grundad 2011.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lundavåldtäktsdom

Mer i ämnet