Trots ett tillskott på 10 miljoner för neuropsykiatriska utredningar börjar pengarna ta slut och dessutom vill BUP själva ta kommandot och ta tillbaka ägandet av hela processen. Foto: SVT

Unga med ADHD får vänta i månader på medicin

Publicerad

Efter en ADHD-diagnos måste många unga vänta i månader på att få starta sin medicinering, eftersom det saknas personal som kan följa upp eventuella biverkningar.

– Det är jättejobbigt för både patienter och föräldrar, konstaterar Fredrik Löfgren, enhetschef på barn- och ungdomspsyk, BUP i Malmö.

Som SVT Nyheter tidigare har berättat kan det vara uppemot två års kö för unga som behöver en ADHD-utredning. Region Skåne försöker sedan en tid tillbaka snabba upp processen genom att köpa in utredningar från privata aktörer i Stockholm.

Får köa efter diagnosen

Men köandet är inte avklarat när patienten väl får sin diagnos. ADHD-läkemedel är centralstimulerande och kan ge biverkningar och därför ska patienten efter medicinstart komma på återbesök inom en vecka till en specialistsjuksköterska på BUP.

Det finns dock endast en handfull sjuksköterskor som arbetar med uppföljningar på BUP i Malmö just nu.

– Vi har sökt fler under lång tid, men vi får inte de kvalificerade sökanden som vi behöver, berättar Fredrik Löfgren, enhetschef. Konkurrensen är hård om specialistsjuksköterskorna.

Fredrik Löfström, enhetschef för BUP i Malmö. Foto: Lisa Ovesen/SVT

Väntar på utskriven medicin

För närvarande väntar således ett 40-tal ADHD-diagnosticerade barn och unga i Malmö på att få börja med den medicin som de redan fått utskriven av en läkare. Under tiden får de dock hjälp på andra vis, betonar Fredrik Löfgren.

– Vi erbjuder föräldrarutbildning och stöd i skolan. Det är heller inte alla som behöver medicinera eller vill ta läkemedel.

TV: Se hela inslaget här

För många är dock medicinen en hjälp att klara vardagen, konstaterar han.

– ADHD kan ju ge vissa svårigheter, så som upprepade konflikter med vuxna och kamrater. Det gör i sin tur att många barn och unga inte kommer till sin rätt i skolan. En del kanske inte ens går dit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.