Unga satsar på dansbandsmusik

Uppdaterad
Publicerad

I Klippan finns ett ungt gäng som trotsat ”töntstämpeln” och valt att satsa på mogen musik – nämligen dansband. Och de kan leva på sin dröm.

– Det är lite nördstämpel på det, att det är töntigt att lyssna på det, men det tycker inte jag, säger Jianis Xouri som är gitarrist i Callinaz.

Sångerskan Carolina Skaarup Olsson håller med:

– Det är en mening som folk har, tror jag, och de har fel – det är inte töntigt.

Callinaz går igenom låtar i sin replokal i Klippan. Det är ett ungt dansband på flera sätt: dels har de bara funnit i lite mer än ett år, dels är medelåldern 22 år.

– Det är väldigt speciellt inom dansbandsbranschen, att spela mogen musik, att vara så pass unga, men ändå göra det i modern tappning, säger Jianis Xouri.

Bandet har en brokig bakgrund – musikerna har spelat allt från hårdrock till rockabilly och punk.

– Jag spelade ju punk, sedan gick jag över till ett coverband och vi spelade ett par dansbanddslåtar, säger Carolina Skaarup Olsson.

Hon beskriver det som en förälskelse i genren.

– Sedan dess har jag i princip inte kunnat släppa det, och jag bestämde mig för att det är det jag vill göra, säger Carolina Skaarup Olsson.

Bandet spelar inte bara covers – utan även eget material – och den första skivan har tagits emot väl.

– Vi kom in på åttonde plats på Sverigetopplistan över flest sålda album – och det var ju mer än vad vi någonsin hade hoppats på, säger Carolina Skaarup Olsson.

Callinaz är ute och turnerar allt oftare – nu har de 130 spelningar inbokade. Och till skillnad från många musiker så säger de att de nu kan börja leva på sin musik.

– Ja, det gör vi. Allt hårt slit lönar sig till slut och här står vi i dag och gör det vi drömmer om, säger Carolina Skaarup Olsson.

Enligt gitarristen Jianis Xouri är de ute och spelar konstant – så fort han kommit hem och betalat hyran så är det dags att ge sig av igen.

– Jag hinner inte ens klippa min gräsmatta. Man hinner inte ens tvätta – men det är värt det, säger Jianis Xouri.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer