Efter kritik från hotell- och restaurangbranschen kan närmare 1400 praktikplatser i Malmö och Lund försvinna till sommaren 2020. ”Det här är ju gratis arbetskraft,” säger avtalssekreteraren på hotell- och restaurangfacket Per Persson. Foto: SVT/TT

Över tusen sommarjobb hotas i Malmö och Lund

Publicerad

Facket menar att den kommunalt betalda praktikantverksamheten för ungdomar i Lund och Malmö är gratis arbetskraft och kan slå ut jobb inom hotell- och restaurangbranschen. Nu hotas 1400 praktikplatser i sommar.

Det var i somras som hotell- och restaurangfacket reagerade. De reagerade på att 20 praktikanter, betalda av kommunen, hade fått plats på ett hotell i Lund.

– Det här är ju gratis arbetskraft som förvrider konkurrensen mot de företag som inte kan ta in sådana praktikanter och dessutom kan det slå ut riktiga jobb, säger avtalssekreteraren på hotell- och restaurangfacket Per Persson.

Svårt att hitta nya praktikplatser

Göran Wallén (M), ordförande i socialnämnden i Lund, är upprörd över fackets ståndpunkt.

– Detta har pågått sen början på 90-talet med väldigt bra resultat. Praktikanterna har handledare och går utanpå de ordinarie tjänsterna.

Av de 600 skolelever som fick praktik via Lunds kommun fanns bara cirka 150 inom kommunen. Nu ska kommunen försöka öka detta.

– Men det är svårt att hitta platser. Skolorna stänger ner och förskolorna lägger ihop avdelningar, säger Göran Wallén.

Påverkar även Malmö

I spåren av detta har även Malmös feriepraktikplatser under rubriken ”Ung i sommar” påverkats.

Förra året sökte nästan hälften av alla ungdomar mellan 16 och 19 år en praktikplats via kommunen. Och av de drygt 3000 praktikplatserna som kunde ordnas fanns ungefär en tredjedel inom hotell- och restaurangbranschen.

Tusen platser försvinner

Drygt tusen platser kan försvinna med detta fackliga initiativ. Hotell- och restaurangfacket menar att man är överens med arbetsgivarnas organisation Visita.

– De har inte kommit med något yrkande om att lösa just den här Malmö/Lund- historien, säger avtalssekreteraren Per Persson.

Hotell- och restaurangbranschen och Visita kommer att träffas fredag 14 februari i Malmö, enligt Örjan Eskengren, pressansvarig på Malmö stad.

Så här slår konflikten mot sommarpraktiken

Malmö:

Nästan hälften av alla Malmöungdomar i åldern 16 till 19 år (44%) sökte feriepraktik inför sommaren 2019.

Drygt hälften, 3 200, fick en plats efter lottning.

Praktiken varar i fyra veckor i två omgångar mot en ersättning på 56 till 69 kronor i timmen beroende på ålder.

Var tredje praktikantplats fanns inom hotell och restaurangbranschen. Nu vill facket stoppa detta och kallar det för gratis arbetskraft, eftersom ersättningen kommer från kommunen och inte är enligt avtal.

Om detta står sig innebär detta att cirka tusen Malmöungdomar inte får denna praktikmånad.

Lund:

I Lund fick 600 ungdomar praktik i somras varav ca 150 fanns inom den kommunala sektorn, resten inom den privata.

Praktiken varar i tre veckor i två omgångar och ersätts i sommar med mellan 60 och 90 kronor i timmen beroende på ålder.

Ordföranden i socialnämnden Göran Wallén (M) säger att det kan röra sig om 400 ungdomar färre jämfört med förra året som får praktikplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.