En av kamerorna i ambulansen registrerar strokepatientens ansikte och skickar bilderna till en neurolog som gör en bedömning av patientens tillstånd. Tidigare har försök gjorts där ambulanspersonalen har beskrivit patientens symptom via telefon. Den metoden visade sig dock vara osäker eftersom många symptom kan vara svåra att tolka och beskriva.
Sjukvårdspersonalen i ambulansen kommer i och med den nya tekniken att kunna göra säkrare bedömningar och fatta snabbare beslut om vilken vård patienten kommer att behöva och vid vilket sjukhus.
– Stroke är det första tillståndet där vi prövar detta. Vi kan då få en bra uppfattning om den tekniska kvaliteten på utrustningen och om den tillåter distansbedömning. Om vi ser att det fungerar bra kan det på sikt bli sådana kameror i alla ambulanser, säger neurologen och överläkaren Magnus Esbjörnsson till Kristianstadsbladet.
Arbetsmetoden möjliggörs av att 4G-tekniken först nu är så pass utbyggd att video kan skickas mellan ambulansen och läkaren på plats i sjukhuset.
– Det finns ingen annan som har gjort detta i Sverige, även väldigt få ställen internationellt där man gjort bedömningar via mobila bredband under färd, säger Magnus Esbjörnsson.