Akademiska panelsamtal, filmfestival, utställningar och såklart massor av skateboardåkning. Det är en spännande vecka för skejtentusiaster i Malmö. Foto: SVT

Unik konferens samlar skejtare och akademiker

Uppdaterad
Publicerad

Sinnebilden av en skejtare är sällan, i allmänhetens ögon, förenlig med studier och läshuvud. Men Pushing Boarders samlar hundratals akademiker och kulturbärare för att diskutera jämställdhet, stadsplanering, välgörenhetsarbete och en mängd andra ämnen – alla från en skateboardåkares perspektiv.

Under veckan pratar väldskända proffsskejtare tillsammans med akademiker, konstnärer och andra profiler inom skatevärlden. Pushing Boarders panelsamtal behandlar stadsutveckling, kulturarv, jämställdhet och sociala medier för att nämna några.

– Vi har samlat världstjärnor och hela världens skatenördar här i Malmö denna veckan. Det är fantastiskt, säger Gustav Svanborg Edén, skatesamordnare på Malmö stad.

Unik konferens

Bara det faktum att gatukontoret har en anställd  som arbetar med att rådgiva och planera skateboardevenemang är helt världsunikt. Och just att Malmö som stad omfamnat skateboardkulturen är en bidragande anledning till att Pushing Boarders kommer till Malmö.

– Det finns anställda som hanterar skatefrågor i USA, men de jobbar oftast i motvind. Malmö är ett skateparadis ur den aspekten, säger Indigo Willis, forskare från Griffith University i Australien.

Drar lärdom av varandra

Aram Sabbah är palestinier och arbetar med välgörenhetsorganisationen SkatePal, som bygger skateparker och håller skatelektioner för palestinska barn på västbanken. Han ska berätta om sitt arbete på panelsamtalen.

– Där jag kommer från har vi inte så mycket skejtare, så det är härligt att få komma och träffa massor av andra. Jag kommer ta med mig alla erfarenheter härifrån hem och sprida vidare, säger han.

Förutom panelsamtalen på Pushing Boarders anordnas flertalet skateboardevent runt om i stadsmiljön, filmvisningar och konstutställningar.

– Det är en superskatevecka, helt enkelt, säger Gustav Svanborg Edén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.