Foto: SVT/TT

Misstänkte uppfödaren: ”Jag är oskyldig”

Uppdaterad
Publicerad

En man i Löberöd misstänks ha sålt fridlysta djur och växter via nätet. Vid ett tillslag mot en fastighet i helgen omhändertog polisen krokodiler, giftödlor och giftormar. Mannen är misstänkt för grovt artskyddsbrott, men hävdar att han är oskyldig.

I en skriftlig kommentar till SVT Nyheter Skåne skriver han att alla djur har sålts med giltiga dokument utom i ett fall.

”Vid ett tillfälle 2013 så hade pappren från Ungern en liten text om att de bara var giltiga för en transaktion och att jag skulle växla in dem till svenska papper. Detta hade jag missat. Detta upptäckte länsstyrelsen vid en kontroll på en reptilmässa och jag plockade bort dem från försäljningsbordet. Det var vanliga grekiska landsköldpaddor. ”

Enligt mannen har han haft som hobby att föda upp och sälja bland annat ödlor, kungsboa, kungspyton och dabbagam. Men länsstyrelsen tycker att hobbyn borde klassas som verksamhet och att mannen därför ska söka tillstånd. Ett tillstånd som han själv säger att han inte kommer att bli beviljad. Krokodilerna som polisen beslagtog hävdar mannen tillhör någon annan och de ska aldrig ha varit ute till försäljning.

Hur ser du på polisens och länsstyrelsens agerande?

”Det är överdrivet med resurser de har slösat på detta. Tio till tolv poliser stormade mitt hem, lika många min lokal och min far fick även husrannsakan. Det förbereddes även en insats i min brors hus.”

Att polisen ska ha beslagtagit döda djur kommenterar mannen såhär:

”Stämmer, eftersom de beslagtagit djuren i min frys. Det har främst varit frysfoder, även frysta fodergecko (vissa ormar äter bara ödlor) och en och annan död orm har det blivit under åren med som jag sparat i frysen.”

”Jag menar naturligtvis att jag är oskyldig”, skriver mannen i mailet angående misstankarna om artskyddsbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.