Foto: SVT/TT

Uppgift: Australiensisk vanadinbrytare drar sig ur

Uppdaterad
Publicerad

Det australiensiska företaget som har velat utvinna mineralen vanadin i Skåne ger upp projektet och planerar att sälja tillståndet att provborra i Hörby och Tomelilla. Det uppger Sydsvenskan.

Uppgifterna om att företaget, som numera heter Province Resources, är på väg att avyttra provborrningstillståndet i Skåne återges i Sydsvenskan som fått det bekräftat av bolagets vd David Frances.

Skälet uppges vara att företaget vill fokusera om ett vätgasprojekt i Australien.

Men det kan också finnas andra skäl. Det tror journalisten Arne Müller, som skrivit mycket om gruvnäring.

– När bolaget fick tillstånd att provborra var priset på vanadin skyhögt. Sedan 2018 har priset mer än halverats, säger Arne Müller.

Har dragit ut på tiden

Han tror också att det lokala motståndet mot borrningarna har haft betydelse.

-  Företaget är beroende av investerare och möter man, som i detta fall, stort lokalt motstånd kan det påverka investeringsviljan. Dessutom har projektet inte löpt i den takt Province Resources hade hoppats på. För att hålla kvar investerarnas intresse skulle provborrningar vid det här laget ha behövt vara igång i hela området, tror Arne Müller.

Han nämner också att den teknik företaget har prövat för att utvinna vanadin ur alunskiffer inte har fungerat. Det bekräftas av information på företagets hemsida där det framgår att metoden tryckoxidation inte har gett tillfredsställande resultat vid provborrningar i Hörby.

Kan finnas intresse att köpa provborrningstillstånd

Enligt Sydsvenskan planerar Province Resourses att sälja tillståndet att provborra i Skåne. Tillstånd ges på tre år, men statliga Bergsstaten brukar, enligt Arne Müller, inte vara ovillig att förlänga dem.

– Med tanke på att priset på vanadin är så lågt blir prislappen för tillståndet nog inte så hög och i framtiden kanske prisutvecklingen ändras så att en ny aktör vill försöka utvinna vanadin i Skåne, säger journalisten Arne Müller.

SVT Nyheter Skåne har sökt företaget Province Resources för att få uppgifterna om försäljning av provborrningstillståndet bekräftade.

Sommaren 2019 berättade vi om protesterna mot provborrningarna utanför Hörby:

Vanadin

Vanadin är ett metalliskt grundämne med atomnummer 23. Det används bland annat till vanadinbatterier som har flera fördelar: de är laddningsbara, har lång livscykel, snabb responstid och hög tolerans både för över- och underladdning.

Den stora marknaden för vanadin är dock i nuläget stålindustrin där ämnet används vid tillverkning av specialstål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.