Så här såg det ut i Lyby utanför Hörby i augusti förra året när Scandivanadium provborrade efter metallen vanadin. Nu har företaget fått klartecken för att provborra även i Tomelilla kommun. Foto: Andreas Hillergren/TT

Klartecken till provborrning på Österlen

Uppdaterad
Publicerad

Mot markägarnas vilja har företaget Scandivanadium fått klartecken till provborrningar efter metallen vanadin på Österlen, rapporterar Ystads Allehanda.

Beskedet kommer från Bergsstaten, som understryker att beslutet gäller en begränsad tid, åtta månader, och ett begränsat antal borrhål. Därför kan beslutet inte innebära ”sådana olägenheter för markägarna att dessa överväger tillståndshavaren intresse av att arbetena kommer till stånd”, skriver myndigheten i sitt beslut.

Provborrningarna får inte påbörjas förrän beslutet vinner laga kraft och det kan överklagas till mark- och miljödomstolen, skriver tidningen.

Tidigare har samma företag genomfört provborrningar utanför Hörby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.