Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Färre bord på uteserveringen i år innebär intäktsbortfall för restaurangägaren Martin Skoog i Kristianstad – men nu kommer han i alla fall inte behöva betala avgift för uteserveringen i år. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Restauranger slipper avgifter för uteserveringar

Publicerad
12 000 kronor i månaden brukar restaurangägaren Martin Skoog betala i månaden för att få ha en uteservering. Nu är det avgiftsfritt året ut. Flera skånska kommuner vidtar åtgärder för att stötta de lokala restaurangerna – men stöden ser olika ut.

När det gäller uteserveringar så har Båstads kommun halverat avgiften under hela 2020. I Malmö och Helsingborg har restauranger kunnat skjuta upp hyran för sina uteserveringar.

I bland annat Simrishamn och Lund beslutade man under våren att inte ta ut någon avgift alls för uteserveringar under perioden mars till juni i år.

Avgiftsfritt året ut

Även i Kristianstad fattade man detta beslut – och under kommunfullmäktige i veckan valde man att förlänga perioden, så att det är avgiftsfritt året ut för uteserveringarna. Det är ett beslut som glädjer Martin Skoog som driver en restaurang på Lilla torg i Kristianstad.

– Vi uppskattar att vi får lite hjälp i de här svåra tiderna, säger Martin Skoog.

I videoklippet berättar restaurangägaren Martin Skoog och kaféägaren Fredrik Alpstedt  hur de påverkas av beslutet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer