Två beslagtagna Anomtelefoner. Foto: Johan Nilsson/TT

USA efterlyser misstänkt man från Malmö – 5 miljoner dollar i belöning

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen gick USA:s utrikesdepartement ut med en efterlysning på en man från Malmö. Den som ger information så att han grips får upp till fem miljoner dollar i belöning, drygt 54 miljoner kronor.

Mannen som är i 40-årsåldern är internationellt efterlyst sen tidigare och var viktig när FBI lyckades sprida sin egen chattjänst Anom i kriminella nätverk. Han lurades av amerikanerna och sålde telefoner med Anom installerat till flera kriminella gäng. Genom chattjänsten kunde amerikansk och svensk polis läsa det som kriminella skrev till varandra och i Sverige ledde Anom-chattarna till att 155 personer greps.

Mannen är internationellt efterlyst misstänkt för trafficking, narkotikasmuggling och penningtvätt.

Det amerikanska utrikesdepartementet skriver att belöningen meddelas gemensamt med den svenska Polismyndigheten och hoppas att belöningserbjudandet ska störa och avskräcka kriminell verksamhet globalt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.