Haneen Hamdan pluggar barn- och fritid under utbildningskontrakt. Foto: SVT

Utbildningskontrakt ska lösa arbetslösheten

Uppdaterad
Publicerad

Sedan ett år tillbaka kan unga mellan 20-24 år studera och vara inskrivna på Arbetsförmedlingen samtidigt. Det är del av en satsning mellan kommunen och Arbetsförmedlingen, och i Kristianstad tar just nu 32 ungdomar del av programmet.

Enligt Tina Gunnarsson, verksamhetschef på Arbetsförmedlingen i Kristianstad är ungdomsarbetslösheten i Kristianstad högre än rikssnittet, och unga utan gymnasieutbildning är överrepresenterade.

Nu hoppas man kunna ändra på den siffran genom de utbildningskontrakt som nu kan erbjudas unga mellan 20-24 år för att läsa klart en utbildning. Kravet är att ungdomarna aldrig påbörjat någon gymnasieutbildning eller har ofullständiga betyg.

– Vi ser att utbildning är en väg till jobb, och där behöver vi få in ungdomar, säger hon.

Individuell anpassning

Kristianstad är en av de kommuner som har flest antal utbildningskontrakt i länet. Tina Gunnarsson menar att programmet är en möjlighet för ungdomar som tidigare haft svårt för slutföra gymnasiet. Nu kan de få en individanpassad studieplan.

Tidigare var det inte heller möjligt att vara inskriven på Arbetsförmedlingen samtidigt som pågående studier, något som utbildningskontrakten möjliggör.

– Många av våra avhoppade ungdomar från gymnasieskolor har kanske ett misslyckande bakom sig, som gör att om vi säger att man ska studera så slår det bakut. Här kan vi göra en individuell anpassning, säger hon.

”Jag fick hjälp”

Haneen Hamdan bor i Kristianstad och är en av dem som nyligen har påbörjat Barn- och fritidsprogrammet genom ett utbildningskontrakt. Det är ett treårigt gymnasieprogram där hon även kommer ha möjlighet att praktisera. Hon är framförallt nöjd med möjligheten att anpassa schema och utbildningstakt.

– I början var det lite svårt, men jag fick hjälp av min lärare. Jag förklarade för henne att jag varit hemma i två och att jag behövde hjälp om det var något jag inte förstod, säger hon. 

I Skåne deltar just nu 158 personer i programmet, och de kommuner med flest antal utbildningskontrakt är Malmö, Lund, Kävlinge, Hässleholm och Kristianstad.

– Vi ser att utbildning är en väg till jobb, och där behöver vi få in ungdomar, säger Tina Gunnarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.