Foto: arkiv

Utmärkt vatten på nio bad av tio

Uppdaterad
Publicerad

Av Sveriges 441 EU-klassade badplatser har nio av tio så god vattenkvalitet att den klassas som ”utmärkt” i den årliga genomgången av de fyra senaste säsongerna gjord av Havs- och vattenmyndigheten och Folkhälsomyndigheten.
– Fria bad i Helsingborg har fått godkänt i år, säger Ylva Engwall, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.

Havs- och vattenmyndighetens och Folkhälsomyndighetens presenterade sin rapport på tisdagsmorgonen och den visar en ökning från 333 badplatser med utmärkt vatten ifjol till 353 i år.

– Det är väldigt positivt och vi ser också att kommunerna arbetar aktivt med den här frågan, säger Ylva Engwall, utredare på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Bara två av badplatserna bedöms ha dålig vattenkvalitet och det är Varberg och Pitehavsbad.

– Två svenska EU-bad har fått klassificeringen ”dålig” badvattenkvalitet, vilket är tre färre än förra året. För de här baden behövs utredningar om källor till föroreningar och möjliga åtgärder, säger Ylva Engwall.

De bad som hade dåligt badvatten förra året var då som nu Björkäng i Varberg men de övriga har försvunnit från listan är Hagöns Camping i Halmstad, Fria Bad i Helsingborg, Karlslund i Bollnäs och Maltesholm Östra i Stockholm.

Letar efter bakterier

Kommunerna ansvarar för kontroll och provtagning av EU-baden. Information som samlas in under en sommarsäsong rapporteras in till webbplatsen Badvatten. Folkhälsomyndigheten sammanställer informationen och rapporterar den också vidare till EU på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten.

När laboratorierna analyserar vattenproverna letar de efter två typer av bakterier, E. coli och intestinala enterokocker, som finns i människors och djurs tarmar.

Fakta EU-bad

Visa

I Sverige finns cirka 2 700 badplatser registrerade hos kommunerna, 441 av dessa är EU-bad. Här ställs krav på regelbunden kontroll, provtagning och tydliga skyltar som visar vilken klassificering badvattnet har.

Klassificeringen baseras på analysresultat från kommunerna de senaste fyra åren och badplatserna kan få betyget ”utmärkt”, ”bra”, ”tillfredsställande” eller ”dålig”.

Om badvattnet klassificeras som dåligt, ska kommunen avråda från bad.

Källa: Havs – och vattenmyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Helsingborg

Mer i ämnet