Fler personer har pressats på pengar via mail. Foto: Hasse Holmberg / TT

Fler Malmöbor utsatta för utpressningsmail

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste veckan har flera personer i Skåne polisanmält att de utsatts för utpressning via mail. En okänd person kräver pengar och hotar med att avslöja information om att personerna varit inne på porrsidor.

Under fredagen fick polisen in ytterligare tre anmälningar om personer i Malmö som blivit utsatta för utpressning via mail. Tidigare i veckan har tre anmälningar gjorts om liknande ärende. En okänd person ska via mail ha hotat att avslöja information om personerna om inte pengar betalas.

– På något sätt hävdar man att man har tillgång till de här personernas lösenord och konto. Att man har information om att personen varit inne på en porrsida som man hotar att sprida information om ifall summan inte betalas, säger Nils Norling, presstalesperson på polisen i Malmö.

Ser inget mönster

Polisen ser inget mönster mellan mottagarna. De är män och kvinnor i åldrarna mellan 25 och 70 år, ingen ska ha varit inne på porrsidor.

– Vi är i en fas när vi försöker få mer klarhet i det här. I första hand handlar det om att få in så mycket information som möjligt. Av de här anmälningarna är de flesta bosatta i Malmö, men det är troligt att det finns exempel på det här i övriga delar av landet, säger Nils Norling.

De första tre anmälningarna är gjorda av personer bosatta i Malmö. Av de som hört av sig under fredagen är två bosatta i Malmö.

Polisen uppmanar att inte betala något samt kontakta 114 14 om man får ett liknande mail.

– Be om att få upprätta en polisanmälan direkt, det ger oss underlag att ta tag i det här, säger Nils Norling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.