I tre år levde han med pressen från media och allmänheten. Polisen misstänkte att gryningspyromanen låg bakom en våg bränder, men hade oerhört svårt att skaffa bevis.
Dan Granvik hade huvudansvaret för utredningen och kände av kritiken.
– Ja, det är klart. Det brann ju på det ena stället efter det andra. Polisen blev ju lite hånad. Men bevisen brann ju upp, säger Dan Granvik, fd kriminalinspektör.
Bevakningen kostade miljoner
Åtta miljoner kronor kostade bevakningen av Ulf Borgström. Till slut gav det resultat när han kunde gripas på bar gärning efter branden på Bollhusgatan i Ystad.
Men för Dan Granvik tog fallet Borgström inte slut där. Efter pensionen har han fortsatt fundera på gryningspyromanen. Han har kartlagt alla misstänkta bränder och identifierat det han uppfattar som Ulf Borgströms koder och tecken.
– Signumet kan vara väldigt olika, men det har ofta med honom själv att göra. Exempelvis en gata med anknytning till hans namn, men det kunde också handla om datum och tidpunkter.
Dan Granvik har erbjudit polisen att ställa upp med sin kunskap om Ulf Borgström, om det skulle behövas, men hittills är det ingen som har hört av sig.
”Tänker att det inte kommer att gå bra”
Enligt Dan Granvik var katt och råtta-leken mer än bara en lek för Ulf Borgström. Den blev hans huvudsakliga inkomstkälla.
Borgström blev ofta frihetsberövad, men senare släppt i brist på bevis. Då har man rätt till ersättning från staten. På det här sättet har Ulf Borgström lyckats kvittera ut nästan en kvart miljon kronor.
– Jag inte bara tror, jag vet att det var så. När vädret började bli dåligt sa han till mig ”Jag får väl ta en vända, så att ni får ge mig lite pengar”, säger Dan Granvik.
Han säger att han ofta tänker på Ulf Borgström, speciellt nu när frigivningen är nära.
– Jag tänker att det inte kommer att gå bra. Han blir farlig. Anledningen till att jag kan säga det är att jag känner honom.
Polisen: ”Förhåller oss till rättsordningen”
På Ystadpolisen är man medveten om Ulf Borgströms förestående frigivning.
– Vi har kännedom om att han blir villkorlig frigiven och vi har respekt för att medborgare känner sig rädda. Men samtidigt måste vi förhålla oss till rättsordningen, säger Eva-Gun Westford, informatör på Polisen.
SVT Nyheter Skåne har sökt Ulf Borgström för en intervju, men han har inte svarat.