Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Cajsa Ernholdt är tf biträdande sektionschef på polisens bedrägerienhet i region syd. I videon berättar hon om att det är svårt att bevisa brott i fallen som berör juristen Soheil Naderi, där han fått kunder att betala för tjänster som inte utförts. Foto: SVT

Utredningar mot bluffande jurist läggs ner: ”Svårt att bevisa brott”

Uppdaterad
Publicerad

Juristen Soheil Naderi har satt i system att ta betalt av sina kunder och sedan försvinna med pengarna. Men trots att han har polisanmälts ett 20-tal gånger har han aldrig åtalats.

– Man har gjort bedömningen att bevisen inte håller, säger Cajsa Ernholdt, tf biträdande sektionschef på polisen i region syd.

SVT Nyheter Skånes granskning av den Malmöbaserade juristen Soheil Naderi visar hur han gång efter gång lurar sina klienter att betala stora summor, och sen går upp i rök utan att utföra något arbete. Han har polisanmälts åtminstone 25 gånger, men de flesta fall har lagts ner. Cajsa Ernholdt, tf biträdande sektionschef på polisen i region syd, vill inte kommentera de enskilda fallen.

– För att kunna bevisa att det är ett bedrägeri måste vi kunna visa att den misstänkte aldrig hade för avsikt att fullfölja avtalet redan när det slöts, och det är svårt, säger hon.

Juristen och de osannolika gåvorna

Flyttat utomlands

Soheil Naderi har uppgett att han har flyttat till Iran och några av ärendena mot honom har lagts ner med hänvisning till att han inte förväntas återvända. Till exempel ett fall där en person i Malmö anser sig ha blivit lurad på 50 000 kronor. Bara fyra dagar efter att det fallet lagts ner lurade han en kvinna i Malmö att betala 100 000 kronor.

– Om det visar sig att en person inte alls lämnat landet så finns det möjlighet att ta upp utredningen igen, säger Cajsa Ernholdt.

Överbelastning

Några av utredningarna är igång, till exempel den om Ingeborg Spohn, en äldre demenssjuk kvinna i Stockholm som testamenterade hela sin förmögenhet till honom. Fallet hanteras i Stockholm och enligt åklagaren David Brissman Toplak gör inte utredarna hos polisen något, trots upprepade påminnelser.

– Bedrägeriutredarna i Stockholm är tyvärr överbelastade av anmälningar, säger han.

Polisen i region Stockholm medger att läget är ansträngt och skriver: ”För att så snabbt det går komma till rätta med problemen och för att kunna arbeta i kapp i ärendena finns en handlingsplan vilket bland annat innebär att fler personer rekryteras.”

Soheil Naderi har inte velat svara på SVT:s frågor, men i handlingar framgår att det att han inte anser att han gjort något brottsligt.

Se hela granskningen på SVT Play: Juristen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Soheil Naderi lurar äldre demenssjuka klienter att skriva under gåvobrev där de ger bort sina hem och förmögenheter till honom. I klippet ser du en snabbversion av SVT Nyheter Skånes granskning. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Juristen och de osannolika gåvorna

Mer i ämnet