Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT Nyheter Skåne har tidigare avslöjat hur Naderi via sitt bolag Jurista tagit betalt av klienter för juridiska tjänster som sedan inte genomförts. Hör chefsåklagare Lars Olson berätta om de nya brottsmisstankarna. Foto: SVT

Utredningen mot juristen Soheil Naderi växer – 30-tal brottsmisstankar

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Skåne har tidigare avslöjat hur juristen Soheil Naderi fått äldre och demenssjuka klienter att skriva på gåvobrev till honom. Naderi, som numera heter Robert, greps i maj och nu växer utredningen mot honom.

– Det har tillförts nya brottsmisstankar hela tiden. Det är över 30, säger Lars Olson, chefsåklagare.

SVT Nyheter Skåne har i en granskning av juristen avslöjat hur han via sitt bolag Jurista tagit betalt av klienter för juridiska tjänster, som sedan inte genomförts.

Han misstänks nu för en rad olika brott, bland annat grovt bedrägeri i fallet med demenssjuka Ingeborg Spohn som skrev över sin förmögenhet till honom.

Trettiotal brottsmisstankar

Totalt finns det 37 brottsmisstankar. Det rör sig om fem bokföringsbrott, ett om förskingring och i övrigt grovt bedrägeri och bedrägeri. Alla har Naderi inte blivit delgiven misstanke för ännu, men väntas bli så småningom.

Enligt chefsåklagare Lars Olson på Ekobrottsmyndigheten så är det inte ovanligt att sådana här utredningar växer i takt med att den misstänkte är frihetsberövad.

– Det har att göra med att vi gjort en del beslag och material som kommit in som visar vilken verksamhet som bedrivits.

Åtal kommer dröja

Åklagare Lars Olson kan inte säga när åtal kan väckas, just för att brottsutredningen pågår för fullt, men förhoppningsvis till hösten. I nuläget förekommer tolv målsäganden i utredningen.

– Men det kommer att bli ännu fler som på olika sätt drabbats.

Soheil Naderi nekar till samtliga brottsmisstankar.

Se en snabb sammanfattning av SVT Nyheters granskning:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Soheil Naderi lurar äldre demenssjuka klienter att skriva under gåvobrev där de ger bort sina hem och förmögenheter till honom. I klippet ser du en snabbversion av SVT Nyheter Skånes granskning. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.