Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Skulle ett terrordåd ske i Sverige av en muslim är jag säker på att rädslan skulle öka ännu mer, säger Halimo Nuur, boende i Rosengård. Hör mer i klippet. Foto: Julia Wiberg/SVT

Halimo i Rosengård oroar sig för ökad islamofobi: ”Tittar så jag inte är förföljd”

Publicerad

Den senaste tidens utveckling i Sverige med koranbränningar och en förhöjd terrorhotnivå ökar rädslan hos muslimer i Sverige, enligt Halimo Nuur, boende i Rosengård. Det finns en oro för att bli utsatt och misstänkas vara terrorist.

Hör Halimo Nuur berätta i klippet ovan.

– Människor känner sig inte trygga i sin vardag, säger Halimo Nuur, som är engagerad i föreningslivet i Rosengård och förtroendevald i tekniska nämnden för Vänsterpartiet i Malmö stad.

Hon upplever att islamofobin ökar i Sverige, och hon själv känner sig mer utsatt.

– Jag är en symbol för en muslimsk kvinna, jag bär sjal och är svart. Jag tittar ordentligt och ser efter mig att jag inte är förföljd, säger Halimo Nuur.

”Dubbel bestraffning”

Terrorhotnivån i Sverige höjdes förra veckan från en trea till en fyra på en femgradig skala, och Sverige anses nu vara ett legitimt mål för terrordåd.

Säpo menar att Sverige skulle kunna utsättas för terrordåd av våldsbejakande islamister. Detta på grund av att koranbränningarna har bidragit till att måla upp Sverige som ett muslimfientligt land.

Halimo Nuur tror också att ett terrordåd skulle slå extra hårt mot muslimer i Sverige.

– Skulle ett terrordåd i Sverige genomföras av en muslim är jag säker på att rädslan för muslimer skulle öka ännu mer. Det är en typ av dubbelbestraffning för muslimer. De hotas av terrordåden och är en del av det svenska samhället. Samtidigt är de muslimer och vad händer efter att terrordådet är över?, säger Halimo Nuur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.