Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du Kustbevakningens bilder från utsläppet. Foto: Kustbevakningen

Utsläpp av palmolja utanför Falsterbo – befälhavare döms

Uppdaterad
Publicerad

Förra måndagen upptäckte Kustbevakningens flyg ett utsläpp från ett tankfartyg på svenskt territorialvatten utanför Skanör-Falsterbo. Utsläppets utbredning var på cirka åtta kvadratkilometer, motsvarande 1 200 fotbollsplaner. Nu har fartygets befälhavare dömts till 50 dagsböter.

– Palmolja kladdar ner fåglar lika mycket som petroleumolja. Det är skadligt för havsmiljön och letar sig in i vikar, säger Mattias Lindholm, kommunikatör på Kustbevakningen.

Tankfartyget kom från Bangladesh och rengjorde sina tankar utanför näset. Flyget släppte en provtagningsboj som efter analys visade på ett utsläpp av palmolja. Utsläppet gick inte att bekämpa.

– När den uppträder i sådan koncentration utspädd så går det inte att ta upp den, säger Mattias Lindholm.

Efter förhör dömdes befälhavaren till 50 dagsböter vilket motsvarar 37 500 kronor, enligt ett pressmeddelande från Kustbevakningen på måndagen.

Skulle rengöra tank

Utsläppet av palmolja skedde i samband med rengöring av fartygets tank. Enligt internationella regelverk är tankrengöring tillåten om man följer vissa kriterier. Till exempel om den görs med ett visst avstånd till land, om fartyget håller en viss fart och om den sker under vattenytan.

Men befälhavaren på det Bangladeshflaggade fartyget bröt mot samtliga kriterier, bland annat genom den stora mängden och och höga koncentrationen av palmolja som släpptes ut samt avståndet som hölls till land och djup.

Tankrengöring görs mellan laster för att olika ämnen som transporteras i fartygets lasttankar inte ska reagera med varandra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.