Opinions mätningarna visar att det blir en ny regering Foto: SVT, Anna Gjöres

Utspelen haglar när danskarna går till val

Publicerad

Efter 29 dagar av valkampanj går i dag danskarna till folketingsval. Ända sedan valdagen spikades i början av maj har det blåst medvind för oppositionen och mycket talar för att Socialdemokratiet tar över regeringsmakten.

Under tisdagen gick statsminister Lars Løkke Rasmussen ut med att han inte ser någon möjlighet till att hans mittenparti Venstre fortsätter att regera tillsammans med Liberal Alliance och Det Konservative Folkeparti efter valet.

– Som valkampanjen har utvecklat sig är det inte längre realistiskt, sade han till danska TV2 News.

Förkastas av S-ledaren

Løkke Rasmussen tror fortfarande på en framgång för sitt blåa block men vid ett sådant utfall vill han även sondera terrängen med partier inom det röda blocket. Han utesluter inte ett samarbete med något parti, förutom ytterkantspartier inom respektive block.

– Det är inte heller så att jag säger farväl till mina regeringskollegor. Men det finns ett behov av att se om man kan bygga ett projekt i mitten av dansk politik, sade statsministern.

Tidigt under valkampanjen öppnade Lars Løkke Rasmussen upp för att bilda regering med Socialdemokratiet. Något som S-ledaren Mette Frederiksen förkastade då och hon hade samma åsikt i frågan dagen före valet.

– Vi går till val på en socialdemokratisk enpartiregering, sade Frederiksen och tillade att partierna står för långt ifrån varandra i frågor som klimatet, utbildning och välfärd.

Regeringskollegan Liberal Alliance (LA) är kritisk till Løkke Rasmussens dödsförklaring av sittande treklöverregering och LA-ledaren Anders Samuelsen kallar det för ett svek.

Dansk Folkeparti halveras

Det Konservative Folkeparti, det tredje regeringspartiet, säger sig inte heller kunna ingå i en regering med S och Venstre. Däremot är Dansk Folkeparti, som ser ut att få halverat stöd i dagens val, positivt inställt till en SV-regering.

– Men det är klart, som partiledare för Dansk Folkeparti är det en förutsättning att vi själva ingår i det samarbetet, sade partiledaren Kristian Thulesen Dahl till TV2 News.

Fakta danska val

Visa

Det krävs två procent av rösterna för att ett parti ska ta sig in i parlamentet. Till årets val ställer totalt 13 partier upp. Nio av dem är i dagsläget representerade i folketinget.

Danmark har liksom Sverige fyraåriga mandatperioder, men det är upp till statsministern att bestämma när valdagen ska infalla. Det ska ske minst tre veckor före valet och denna gång utlyste statsminister Lars Løkke Rasmussen datumet knappt en månad (den 7 maj) före valdagen.

Opinionsläget

Danskarna går i dag till folketingsval. Så här är läget i opinionen (inom parentes resultat vid valet 2015):

Socialdemokratiet: 27,2 procent/49 mandat (26,3 procent).

De Radikale: 8,2 procent/15 mandat (4,6 procent).

Enhedslisten: 8,7 procent/16 mandat (7,8 procent).

Socialistisk Folkeparti: 8,3 procent/15 mandat (4,2 procent).

Alternativet: 3,1 procent/5 mandat (4,8 procent).

Venstre: 18,2 procent/33 mandat (19,5 procent).

Dansk Folkeparti: 10,7 procent/19 mandat (21,1 procent).

Det Konservative:Folkeparti: 5,2 procent/9 mandat (3,4 procent).

Liberal Alliance: 3,2 procent/6 mandat (7,5 procent).

Nye Borgerlige: 2,4 procent/4 mandat (ställde inte upp).

Stram Kurs: 2,1 procent/4 mandat (ställde inte upp).

Kristendemokraterne: 1,6 procent/0 mandat (0,8 procent).

Klaus Riskær Pedersen: 0,6 procent/0 mandat (ställde inte upp).

De angivna opinionssiffrorna är hämtade från Ritzau Index, som är ett viktat genomsnitt av de 15 senaste stora opinionsmätningarna i Danmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer