(V): Utbyggnaden går för långsamt

Uppdaterad
Publicerad

Utbyggnaden av vindkraften går för sakta, tycker Vänsterpartiet. Havsbaserade vindkraftverk är att föredra.

Vänsterpartiets övergripande energipolitik är 100% inriktad på de förnybara energislagen, dvs vattenkraft, vindkraft, solenergi, bioenergi och vågkraft. I hela landet finns många platser med väldigt bra vindlägen. Det gäller även i det tätbefolkade Skåne.

I Tyskland och Danmark har utvecklingen kommit betydligt längre. Tyskland avvecklar nu kärnkraften och Danmark valde redan på 1970-talet att satsa på vindkraften och bioenergi.

Vänsterpartiet anser att utbyggnaden av vindkraften går för långsamt – trögt i en hel del kommuner medan andra (t.ex.Eslöv) satsar massivt. Vänsterpartiet anser inte att vindkraftverken stör miljön men de bör inte placeras så bullret stör de närmast boende. Havsbaserade vindkraftparker är att föredra eftersom effekten är större och påverkan av omgivningen mindre än de landbaserade vindkraftverken.

För att kunna fasa ut den fossila energiproduktionen och kärnkraften måste staten stödja en omställning där de olika förnybara energikällorna kompletterar varandra.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.