Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se när årets poesibrunnslock läggs ut i Malmö. Foto: Cecilia Jönsson Silfversparre

Här läggs lock med poesi på Malmös avloppsbrunnar

Uppdaterad
Publicerad

Nu byts brunnslocken till de vanliga A- och K-brunnarna ut mot mot lock med ingjuten poesi. Det är VA Syd som vill uppmärksamma invånarna på vattnets kretslopp i staden.

Malte Persson är poeten som blivit utvald att skriva årets brunnslocksdikt. Han är den tredje poeten som får sin dikt gjuten på brunnslock då projektet började för tre år sedan i Göteborg.

Poesi på 32 nya lock

Nu har Skåne hakat på och dikten som Malte Persson skrivit handlar om regnet och staden. De gamla locken byts ut mot nya brunnslock och det är total 32 stycken som läggs i Malmö, Lund, Burlöv, Eslöv och Lomma.

– Jag tror folk uppskattar att det är lite oväntat att vi som kommunal myndighet inte bara skickar ut ett fönsterkuvert med information utan att vi också kan kommunicera med poesi. Den osynliga infrastrukturen som ligger under marken tänker man sällan på är livsviktig för att våra städer ska fungera, säger Nina Steiner kommunikatör på VA Syd.

”Hoppas folk tar till sig våra budskap”

Hittills har hon bara hört positiva reaktioner men förstår att vissa kanske tycker att det är onödiga pengar att lägga på projektet. De nya brunnslocken byter ut gamla som ändå skulle bytas ut och kostnaden ligger på ungefär 2000 kronor per lock.

– Kostnaden för projektet är så marginell så jag tror vi tjänar in den jättefort bara vi får en eller två personer att ta till sig våra budskap och tänka på vad de spolar ner i toaletten och hur de tar hand om sitt regnvatten, säger Nina Steiner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer