Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så utnyttjas vabsystemet – hör Peter Fausö, tillförordnad verksamhetsområdeschef på Försäkingskassan, berätta om de vanligaste fusken i klippet ovan. Foto: Carolina Svalbacke/SVT

Vabfusk för 85 miljoner – föräldrar anmäler vab trots att de jobbar

Uppdaterad
Publicerad

Försäkringskassan har ökat kontrollerna av vabersättningen och gjorde nästan 1700 polisanmälningar under förra året. Nästan 85 miljoner krävdes tillbaka från fuskande föräldrar. Baksidan med att ha ett enkelt system, enligt myndigheten, som varnar för konsekvenserna.

– Förutom att det är en brottslig handling riskerar systemet att försämras eller gå itu, säger Peter Fausö på Försäkringskassan.

Förra året betalade myndigheten ut omkring 10 miljarder i ersättning till föräldrar som är hemma med snoriga, febriga och magsjuka barn.

Med några enkla klick kan man ansöka om ersättning via Försäkringskassans hemsida eller app. Där intygar man bland annat att man på heder och samvete lämnar riktiga uppgifter.

Medvetet fusk

Försäkringskassans kontrollenhet kräver tillbaka mångmiljonbelopp från personer som fått felaktiga utbetalningar, och som de bedömer som fusk.

Summan har varierat upp och ner under åren. Mellan 2021 och 2022 ökade den betydligt, något myndigheten både förklarar med att man under pandemin behövde prioritera annorlunda, och att man nu satsat på kontrollverksamheten.

Under förra året krävde de tillbaka nära 85 miljoner kronor, varav omkring 12 miljoner i Skåne.

– Vi kontrollerar mer i dag och har blivit mer riktade och spetsade i kontrollerna vi gör. Det gör att vi hittar fler som begår brott, säger Peter Fausö, tillförordnad verksamhetsområdeschef på Försäkringskassan.

”Ska vara ett smidigt system”

Peter Fausö anser att det lätthanterade systemet utnyttjas – men att ha mer byråkrati som skulle innebära att utbetalningarna dröjer tror han inte på. Det finns redan kontroller både före och efter.

– Vill man medvetet gå in och försöka ta pengar som man inte har rätt till, kommer man kanske initialt lyckas med det. Men det kommer vi upptäcka, om inte innan så efter.

Hur är rimligt är det att så mycket pengar betalas ut till personer som inte har rätt till ersättningen?

– De allra flesta utbetalningar är korrekta, för föräldern som har sjuka barn ska det vara ett smidigt system, men med det följer att om man har andra avsikter kan de utnyttjas på ett felaktigt sätt.

Då har du rätt till ersättning för vård av barn (vab)

När du avstår från att arbeta eller söka arbete för att ta hand om ett sjukt barn kan du få ersättning för vab. Det gäller även egenföretagare. Ersättningen kallas tillfällig föräldrapenning.

Du kan få ersättning för vab när du:

  • tar hand om ett barn som inte kan gå till förskolan, skolan eller motsvarande på grund av sjukdom eller smitta.
  • följer med ett barn till läkare, barnavårdscentralen (BVC), tandläkaren eller BUP.
  • tar hand om ett barn på grund av att den ordinarie vårdaren är sjuk.
  • deltar i en kurs som ordnas av en sjukvårdshuvudman för att du ska lära dig att sköta ditt barn.

Källa: Försäkringskassan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.