Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Kenneth Kronohage berätta om de ekonomiska följderna av den minskade vaccinationsviljan i klippet. Foto: Otto Johansson

Ekonomiskt bakslag för vaccinatören: ”Förfärliga veckor”

Uppdaterad
Publicerad

Från långa köer till lokaler som gapar tomma. Så ser följderna av den sviktande vaccinationsviljan ut för en av Skånes större privata vaccinatörer.

– I slutet av juli fick vi direktiv om att vi skulle öppna upp för 26 000 doser. Vi hittade personal mitt i industrisemestern och sen blev 6 000 av de tiderna aldrig bokade, berättar Kenneth Kronohage, delägare i den privata vaccinatören Macc.

Sedan den stunden har antalet som tar sin första dos vaccin sjunkit och i Arlöv har företaget fått skära ner från att ha öppet sju dagar i veckan till tre dagar.

Ersättningen för de privata vaccinatörerna i Skåne är 150 kronor per given dos vaccin, en summa som ska täcka samtliga kostnader. När det saknas armar att sticka i finns det ändå personal som behöver avlönas.

– Det är en direkt förlust för oss.

”Pekar runt nollan”

Även om Kenneth Kronohage säger att tanken med att ge sig in i vaccinationskampanjen aldrig var att göra någon stor vinst så hoppas han att det åtminstone inte ska bli en förlustaffär. Totalt har Macc gett cirka 150 000 doser och hoppas nå upp till 200 000 innan företagets vaccinationskampanj är slut. Det skulle innebära en ersättning på cirka 30 miljoner kronor.

– Vi har ju indikationer och det pekar runt nollan. Om vi gör ett överskott så blir det inte något stort.

Hur det går i slutändan för företaget beror till stor del på vilka kostnader avvecklingen av verksamheten landar på.

– Uppstarten var dyr i och med att det inte fanns någon vaccintillgång, sedan var det svårt att hitta personal. Nu när vi har både och så finns det inte folk som vill vaccinera sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer